Henri de Toulouse-Lautrec
Parijs bij Nacht

28 januari 2006 – 5 juni 2006 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
1
De Kunsthal toont een groots overzicht van de Franse kunstenaar Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901). Ruim driehonderd litho's, affiches, schilderijen, gouaches en tekeningen sieren de Kunsthal.

Zijn werk voor Moulin Rouge en Aristide Bruant worden beschouwd als de iconen van het fin-de-siècle. De Kunsthal toont het complete grafische werk van Toulouse-Lautrec. De tentoonstelling is verrijkt met tekeningen en schilderijen uit particulier bezit en van diverse musea. Bijzonder zijn enkele nooit eerder getoonde brieven van Toulouse-Lautrec.

Henri de Toulouse-Lautrec was een excentrieke aristocraat. Op achttienjarige leeftijd vertrekt hij naar Parijs om zich te storten op de schilderkunst èn het uitgaansleven. Montmartre, op dat moment het broeinest van kunstenaars, wordt zijn standplaats. De cafés, het cabaret, het circus en de renbanen zijn de onderwerpen van zijn frivole voorstellingen. Hij laat zich inspireren door uitdagende vrouwen die zich ophouden in bordelen, theaters en dansgelegenheden. In zijn gehele Parijse oeuvre zijn deze prikkelende onderwerpen terug te vinden.

Het complete grafische oeuvre van Toulouse-Lautrec

Lautrec werkt met grote, felle kleurvlakken en sterke zwarte contouren. Beroemd zijn zijn experimenten met meerkleurige lithografie van soms wel acht drukgangen. Desondanks weet hij met simpele en heldere vormgeving het onderwerp te treffen. Deze meerkleuren litho's maakten hem wereldberoemd bij een breed publiek. Tot op de dag van vandaag is zijn invloed op kunstenaars overweldigend. In 1887 ontmoet Lautrec in de Parijse kunstenaarswijk Montmartre de Nederlander Vincent van Gogh. Beide kunstenaars delen een grote belangstelling voor de Japanse houtsnede. Van Gogh verwerkt zijn Japanse inspiratiebron op een serieuze wijze. Toulouse-Lautrec past daarentegen de Japanse compositie met veel humor toe in zijn schilderijen en affiches.

Zaaloverzicht - Henri de Toulouse-Lautrec, Kunsthal Rotterdam - LR.jpg
18 - Henri de Toulouse-Lautrec, Reune de Joie, 1892 - LR.jpg
01 - Henri de Toulouse-Lautrec, Jane Avril, 1893 - LR.jpg