HAIR
Herlinde Koelbl

4 oktober 2008 – 25 januari 2009 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
Haar van boven en van onderen, op armen en op benen, iedereen heeft het. Vanaf geboorte tot dood is ons haar onafscheidelijk en intiem met ons verbonden. We hebben het te veel of te weinig, het is lang of kort, krullend of steil en het verandert naarmate we ouder worden. Haar speelt een belangrijke rol in wie we zijn en hoe er naar ons gekeken wordt.

Zes jaar lang zocht fotografe Herlinde Koelbl naar mensen met een bijzondere haargroei. In HAIR toont zij de fascinerende wereld van het haar, van onbedwingbare haardossen tot gevlochten kunstwerken en van sierbaarden tot schaamhaar.

De magie van haar

In vele mythen, sagen, sprookjes en religieuze verhalen wordt aan haar, verleiding, sensualiteit en kracht toegekend. Ook in de kunst speelt haar een belangrijke rol: van de Romeinse bustes met natuurlijke lokken tot aan de geïdealiseerde schilderijen uit de Renaissance zoals De geboorte van Venus van Boticelli; van het schokkende schaamhaar in Het ontstaan van de wereld  van Courbet tot aan de wenkbrauwen van Frida Kahlo. Het onderstreept de emotionele band die we met ons haar hebben.

Haar bepaalt ons sociale aanzien. Mode en styling þu zoals van het pagemodel uit de jaren twintig, de punkkapsels uit de jaren tachtig en de hairextentions van niet zo lang geleden þu zijn voortdurend aan verandering onderhevig en geven in meer of mindere mate aan hoe we in het leven staan. De Hara Krishna, orthodoxe joden, moslima's en extreem rechtse jongeren laten met hun haardracht zien welke ideeën ze vertegenwoordigen. Dat haarmode zich niet alleen op het hoofdhaar richt, laat HAIR ons ook zien. ‘Haar bepaalt, en haar verleidt, haar is een trots bezit, of bron van schaamte'. Als je haar maar goed zit!

Herlinde Koelbl

De interesse in haar ontstond bij Herlinde Koelbl al tijdens haar jeugd, toen ze een jong meisje was met rood haar en sproeten. Tijdens haar carrière als fotograaf kwam het thema haar steeds terug. Eerder maakte zij fotoseries over onder meer ‘The German Living Room' (1980), ‘Men‘(1984), ‘Fine people' (1986) en ‘Jewish Portraits' (1989). Voor ‘Traces of Power' (1999) onderzocht zij of de macht van politici op machtige posities ook van invloed was op hun fysieke verschijning. Hiervoor portretteerde zij bekende Duitse politici zoals Joschka Fischer, Gerhard Schröder en Angela Merkel. In Duitsland is Koelbl zeer bekend als fotograaf en filmmaker.

HAIR, Herlinde Koelbl 3 - LR.jpg

Crazy Hair Day 

Zit je haar goed?

De Kunsthal staat op zaterdag 22 november vanaf 13.00 uur volledig in het teken van harige activiteiten in het kader van de tentoonstelling HAIR van Herlinde Koelbl.
Altijd al willen weten hoe je eruit ziet met een compleet ander kapsel? Laat ook jouw haar transformeren in de Kunsthal op de Crazy HAIR Day. Meester in het invlechten Jerry Bielsma geeft gedurende de hele dag vlechtworkshops en demonstraties. Veelbelovende leerlingkappers van het Zadkine college Rotterdam verzorgen gratis haarmetamorfoses op een unieke locatie in de tentoonstelling. De snorren zijn de baas in de snorrenparade. Goed besnorde bezoekers kunnen zich aansluiten om zich van hun meest snorrige kant te laten zien.

Om 15.00 uur wordt bekend gemaakt wie de titel "het langste haar van Nederland" mag dragen. De meest langharige dame of heer krijgt een professionele fotoshoot verzorgd door fotograaf Sjoerd Jonkman en hairstyliste en make up artist Juliette den Ouden.

Publicatie

Bij Hatje Cantz Verlag verschijnt de gelijknamige publicatie (ISBN 978-3-7757-2029-8, € 39,80)

HAIR Herlinde Koelbl, hoofdbeeld - LR.jpg
HAIR, Herlinde Koelbl 4 - LR.jpg
HAIR herlinde Koelbl 5 - LR.jpg