Het geheime leven van Syrische lingerie

5 december 2009 – 7 maart 2010 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
Met de tentoonstelling ‘Het geheime leven van Syrische lingerie' onthult de Kunsthal Rotterdam onbekende aspecten van design, mode en seksualiteit uit het Midden-Oosten. De meest uitbundige en extravagante lingerie ter wereld komt uit een land waarvan je dat nooit zou verwachten: Syrië.

Het Syrische ondergoed wordt rijkelijk versierd met een bonte verzameling aan materialen en objecten: namaakbont, veertjes, kunstbloemen en plastic mobieltjes. Sommige lingerie kan zelfs licht geven, dansen of zingen. De frivole lingerie maakt deel uit van islamitische tradities rondom het huwelijk. Met foto's en lingerie licht de tentoonstelling een tipje van de sluier op over de seksuele opvattingen in de Arabische wereld.

Populair

Bij Syrische moslims uit voornamelijk conservatieve en religieuze kringen is de aanschaf van lingerie een populair gebruik. Openlijk gepresenteerd in winkels en op souks is het een geliefd cadeau bij bruiloften en binnen het huwelijk. De lingerie maakt een belangrijk deel uit van de vrouwelijke ‘rite de passage' van maagd tot respectabele volwassen vrouw. Grappige en symbolische verwijzingen zijn in de bh's en slips verwerkt. Zo verwijzen motieven van kleurrijke vogels en versieringen met veertjes of vogels naar het ‘vogelnestje': een metafoor voor het vrouwelijke schaamhaar.

Minuscule strings zijn ook in een ludieke verpakking te koop, in een met veren getooid ei, in theezakjes of in chocoladeharten. Geïnteresseerde klanten bepalen hun keus aan de hand van foto's uit catalogi van Syrische lingeriefabrikanten. Aangezien Syrische vrouwen niet smeuig mogen poseren, showen Oost-Europese modellen de lingeriesetjes van veelal gehaakte en doorschijnende stoffen zo onschuldig en aseksueel mogelijk om niet aanstootgevend over te komen. De foto-albums vormen vaak de basis van effectieve mond-tot-mond-reclame.

3. Secret Life of Syrian Lingerie - TweetyBird - LR.jpg

Publicatie

Bij uitgeverij Chronicle Books is in samenwerking met de Prins Claus Fonds Bibliotheek het boek ‘The Secret Life of Syrian Lingerie: Intimacy and Design' verschenen van journaliste Malu Halasa en designer Rana Salam (ISBN 978-0-8118-6458-9).

8. Secret Life of Syrian Lingerie - Blue - LR.jpg
4. Secret Life of Syrian Lingerie - LR.jpg