Het mooiste afval van Europa

7 juli 2001 – 26 augustus 2001 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
A
Iedereen op het strand zoekt wel eens naar schelpen of hoopt er iets bijzonders te vinden. Strandjutters maken hiervan hun beroep en Ursula Stalder (Horw (CH), 1953) maakt er zelfs kunst van.

Op het eerste oog willekeurig, maar bij nadere beschouwing met grote nauwgezetheid en Zwitserse precisie brengt Ursula Stalder het afval van de Europese stranden op encyclopedische wijze in beeld. De Kunsthal Rotterdam toont gedurende de zomer de selectie van meer dan duizend gestrande objecten uit de collectie van deze kunstenares. Deze bizarre en eindeloze verzameling van de meest uiteenlopende voorwerpen en materialen raakt de kern van het fenomeen verzamelen.

Eindeloze verzameling gestrande voorwerpen in het auditorium van de Kunsthal

Ursula Stalder verzamelt dagelijkse afvalproducten van de westerse maatschappij die op alle stranden aanspoelen. Ze reist hiervoor naar de kusten van onder andere Griekenland, Italië, Frankrijk en Nederland. De schijnbaar waardeloze voorwerpen krijgen een hele nieuwe betekenis door de combinaties van de objecten. Ursula Stalder sorteert de voorwerpen op vindplaats, al komen ze oorspronkelijk overal vandaan. Zo ontstaan er inspirerende mozaïeken met onverwachte samenstellingen van oorsprong, gebruik, kleur en vorm. De composities beslaan enkele vierkante meters en zijn trapsgewijs opgesteld als een aflopend strand. Voor deze tentoonstelling wordt voor het eerst in het bestaan van de Kunsthal Rotterdam het auditorium ontruimd en nu als tentoonstellingsruimte gebruikt.

foto_221_2.jpg