De pracht van Anatolië
Het onbekende Turkije

2 februari 2008 – 1 juni 2008 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
1
Ga mee op ontdekkingsreis naar Anatolië en maak kennis met de rijke en diverse cultuur van Turkije! In een sfeervol overzicht toont de Kunsthal Rotterdam zeldzame kelims (met de hand geweven kleden), verschillende compleet ingerichte nomadententen, een traditioneel opgetuigde kameel en sfeervol filmmateriaal van een cultuur die langzaamaan verdwijnt.

Het is voor het eerst dat het dagelijkse leven van de rondreizende families in Anatolië in een grote tentoonstelling aan bod komt. Met de kleurrijke kelims, afkomstig uit een internationaal vermaarde particuliere collectie, komt de cultuur van de nomaden tot leven. De wereld van Anatolië komt voor even naar Rotterdam.

De laatste nomaden

Anatolië strekt zich uit ten oosten van de Bosporus. In de bergachtige gebieden leven verschillende nomadenvolken, waarvan de Turkmenen, Yörüken en Koerden de bekendste zijn. Deze nomaden houden schapen, geiten en kamelen. Van de wol die hun vee oplevert, weven zij de mooiste tassen, tenten, kleden en kelims met krachtige motieven.
De geometrische patronen van de kelims zijn kenmerkend voor de islamitische kunst. Ze bestaan vaak al eeuwen binnen de leefgemeenschap en worden van moeder op dochter doorgegeven. Hoeveel generaties er nog zullen volgen, is de vraag, want de nomaden worden in hun bestaan bedreigd. Door economische veranderingen en politieke onrust zijn de bevolkingsgroepen genoodzaakt zich in dorpen te vestigen. Daardoor verdwijnt een eeuwenoude cultuur met haar tradities en gebruiken.

2. nomadenkind op een kameel.jpg

Dag van het Kind 

Op woensdag 23 april gratis toegang voor alle kinderen tot en met 12 jaar op de Turkse nationale Dag van het Kind!

Tentoonstellingsontwerp

De architect Dick van Gameren

Publicatie

'Nomads in Anatolia', uitgever Harald Böhmer (ISBN 9783936713030), € 35, alleen in Engels

Mediapartner

Zaman, International Newspaper

5. Yurt.jpg
13. Karavaan.jpg