Hipstamatic!
Retrofoto's met je iPhone App

29 april 2011 – 28 augustus 2011 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
A
Hipstamatic, de iPhone webapplicatie (App) die je telefoon ‘omtovert' tot vintage camera is immens populair. Retrofoto's worden massaal geüpload op social media als Facebook, Flickr en Twitter. De Kunsthal Rotterdam wijdt een kleine voorjaarstentoonstelling aan het Hipstamatic fenomeen.

Uit een Flickr groep met ruim 1.500 iPhone foto's is een internationale selectie van zestig Hipstamatics geselecteerd die het retrogevoel van de App verbeelden.

Nostalgie

Met zijn gemanipuleerde foto's geeft Hipstamatic een nieuwe, hippe dynamiek aan de soms saaie werkelijkheid. Eenvoudige foto's genomen met de mobiele telefoon veranderen met de webapplicatie (App) in beelden van weleer: zuurstokroze, vergeeld of zwart-wit, met grove korrels en rafelranden. De Hipstafan kan kiezen uit verschillende rolletjes en lenzen met ieder zijn eigen sfeer.
De Iphonegrapher fotografeert zijn directe omgeving. Opvallend veel foto's van natuur, eten, reisfoto's en straattaferelen wordt online met vrienden gedeeld. De Hipstafari blijkt een reiziger en een levensgenieter, met oog voor details.

Hipstafans

Hipstamatic toont een blik op de wereld. Vaak met onschuldige onderwerpen passend bij de vervaagde pasteltinten waarmee ze in beeld worden gebracht.
De iPhone App heeft echter ook zijn weg gevonden naar de journalistiek. Gerenommeerde kranten als NRC Handelsblad en The New York Times drukken Hipstamatics af. Bekende fotojournalisten en nieuwsmakers als Vincent Mentzel, Michael Kooren en Maarten Laupman gebruiken de Hipstamatic veelvuldig. Soms leggen zij nieuwswaardige momenten vast, maar vaker het alledaagse dat zich in hun actieradius afspeelt. Hun Hipstamatics zijn afwisselend met die van andere iPhonegebruikers in de tentoonstelling te zien.

Word zelf HipStar!

Upload je mooiste Hipsta (in de hoogste resolutie gemaakt) in de Flickr groep ‘Hipstamatic Nederland'.

Nieuwe Hipsta foto's die worden gepost in de Flickr groep zullen automatisch te zien zijn in de Kunsthal. Er hangt een iPad, mede mogelijk gemaakt door NRC, die via de app Hipsta NL de laatste 100 foto's uit deze groep toont. Dus als je een foto post komt die vanzelf in de Kunsthal tentoonstelling.

ZIE OOK

05 Auto open klep - Martijn D. Heitbrink.jpg
Martijn D. Heitbrink
08 Balloony - Esther van Nes.jpg
Esther van Nes
01 Charlotte - Arjan de Jongh.JPG
Arjan de Jongh, Charlotte
Welkom
Een bezoek aan de Kunsthal begint met een starttijd
Boek hier je starttijd