Irving Penn
Still Lifes

24 januari 2002 – 7 april 2002 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
1
De Amerikaanse fotograaf Irving Penn (geboren in 1917) is voornamelijk beroemd geworden door zijn modereportages, die hij vanaf 1943 maakt voor het toonaangevende tijdschrift Vogue. Zijn reclamefotografie voor cosmeticaproducten van de merken Clinique, Chanel en Calvin Klein is niet minder bekend, hoewel weinigen zullen weten dat deze anonieme foto's door Irving Penn zijn gemaakt.

In de tentoonstelling 'Still Lifes' wordt voor het eerst op uitgebreide wijze aandacht besteed aan Penn's lange carrière als fotograaf van spraakmakende publiciteitscampagnes. Ook de foto-illustraties die hij maakte voor de culinaire pagina's van Vogue komen aan de orde.

Als begenadigd beeldhouwer toont Penn dat er met losse stukken groente, fruit en vis monumentale composities mogelijk zijn, die vervolgens door een uitgekiende belichting en haarscherpe afdruk een dramatische en dikwijls vervreemdende werking hebben. 

 

De spraakmakende publiciteitscampagnes van Irving Penn

 

Uit de presentatie van de ruim tachtig, grootformaat foto's uit de periode 1939-2000 in de Design Galerij van de Kunsthal Rotterdam blijkt dat Irving Penn's reclame- en redactionele fotografie meer dan vijftig jaar lang baanbrekend en toonaangevend is geweest.

200201_Irving-Penn_2.jpg