Isaac Israels (1865-1934)
Hollands Impressionist

4 september 1999 – 9 januari 2000 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
2
Zonnige strandgezichten met ezeltje-rijdende kinderen, portretten van beroemde actrices en schrijfsters, kermis- en circusscènes met worstelaars en acrobaten, stadsgezichten met het Amsterdamse en Parijse straatleven, mondaine dames in de nieuwste mode en café-interieurs met dansende paren of een eenzaam drinkende vrouw typeren het oeuvre van Isaac Israëls (1865-1934).

De Kunsthal Rotterdam wijdt dit najaar een groot retrospectief aan Israëls, die wel Hollands enige impressionist wordt genoemd. Getoond worden circa 110 schilderijen, 50 aquarellen, pastels en tekeningen en 50 schetsboeken voornamelijk afkomstig uit de collecties van de Nederlandse musea, aangevuld met bijzondere stukken van particulieren. Als zoon van de beroemde schilder Jozef Israëls groeide Isaac op in een kunstenaarsmilieu tijdens het vorige fin de siècle. De familie Israëls was welgesteld, zodat Isaac zijn hele leven naar hartelust kon reizen.

Groots overzicht

De Kunsthal toont werken die Israëls maakte in Frankrijk, Italië, Noord-Afrika, Engeland en Nederlands Indië. Isaac Israëls was een tekenaar in hart en nieren; schilderen beschouwde hij als 'tekenen met olieverf'. Zijn werk wordt voor een groot deel bevolkt door vrouwen; hij maakte portretten van beroemdheden als Mata Hari en feministe-arts Aletta Jacobs, maar schilderde ook anonieme Amsterdamse straatmeiden, hoedenmaaksters en telefonistes. Israels had aandacht voor de zelfkant van de samenleving; 's-nachts 'omgaan' in de stad was zijn geliefde bezigheid. In zijn atelier schilderde hij de arbeiders, cafébezoekers, en de dansende meisjes in de danshuizen naar de schetsen die hij 's nachts had gemaakt. Buiten schilderde hij voorbijgangers op de grachten in Amsterdam, zonnebaders, kinderen en ezeltjes op het strand in Scheveningen, parkgezichten met ruiters in het Bois de Boulogne te Parijs, amazones in het Londense Hyde Park en wandelaars in het Amsterdamse Oosterpark. Vijftien jaar geleden werd voor het laatst een museale tentoonstelling aan Israëls gewijd. Sindsdien zijn veel onbekende werken via kunsthandel en veilinghuizen getraceerd. Reden genoeg voor de Kunsthal een grote tentoonstelling met publicatie te wijden aan deze schilder, die tijdens het glorieuze Belle epoque met licht, kleur en beweging het impressionisme in ons land bracht.

Publicatie

S. de Bodt (e.a.), Isaac Israëls, Hollands Impressionist, Kunsthal Rotterdam1999

foto_176_2.jpg