Bericht uit Dickson, Malawi
Jan Banning

14 januari 2006 – 17 april 2006 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
5
In het voorjaar van 2005 reist fotograaf Jan Banning samen met journalist Dick Wittenberg naar het afgelegen dorp Dickson in Malawi.

Twee weken lang leven ze tussen de bewoners en bezoeken alle 44 huizen. Hun doel is over het leven in het dorp te berichten. De inwoners van Dickson zijn meer dan bereid mee te werken. Nooit eerder maakten ze mee dat een buitenstaander interesse toont.

Portret van dorpsbewoners in Dickson, zuidelijk Afrika

Dickson is een geïsoleerd dorp in een vreedzaam gebied. Men leeft er in kleine lemen huizen en heeft weinig bezittingen. Een enkeling heeft een huis van baksteen. Om de kleine, donkere woningen van binnen te kunnen fotograferen gebruikt Banning stukken aluminiumfolie om zoveel mogelijk licht te vangen. Af en toe moet hij zelfs een raam openbreken. Hij vergt het uiterste van zichzelf en maakt een serie foto's die hij op gepaste afstand, met een objectieve blik schiet. Geen foto's zonder compassie, wel zonder franje. Straight, zoals het is en niet anders.

Malawi 608-4B.jpg

Twaalf miljoen mensen in zuidelijk Afrika lijden onder voedseltekort. Vijf miljoen daarvan wonen in Malawi. Toenemende bevolkingsdruk, uitputting van de grond en ontbossing maken dat Malawi op dit moment te kampen heeft met de ernstigste voedselcrisis sinds tien jaar.

De tentoonstelling is o.a. mogelijk gemaakt door galerie Artipoli.

Malawi 642-5 - Jan Banning - LR.jpg
Malawi 603-6 - Jan Banning - LR.jpg