90 affiches van Jan Bons

8 maart 2008 – 12 mei 2008 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
4
Grafisch ontwerper Jan Bons wordt in april 2008 negentig jaar. De Kunsthal Rotterdam eert deze ‘éminence grise' van de Nederlandse grafische ontwerpers met een tentoonstelling van negentig affiches.

Jan Bons (1918) is bekend door zijn opvallende affiches voor toneelgroep De Appel en het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA). Samen met ontwerpers als Willem Sandberg, Dick Elffers en Otto Treumann heeft hij het vak van grafisch ontwerpen in Nederland na de Tweede Wereldoorlog op de kaart gezet.

Bons' drang naar vrijheid is karakteristiek voor zijn leven en werk tijdens en na de oorlog. Hij ontwikkelt een heel eigen ‘beeldende' typografie waarin de vrije omgang met de letter centraal staat. Gescheurde en getekende letters en helder kleurgebruik kenmerken zowel zijn affiches als zijn postzegelontwerpen. Het werk van Bons, zijn affiches op de eerste plaats, is krachtig, expressief en picturaal van karakter en in zijn diversiteit en directheid steeds herkenbaar.

Jan Bons

Jan Bons is tot op hoge leeftijd actief gebleven als grafisch ontwerper. Kortgeleden ontwierp hij nog affiches voor het Nieuw Ensemble en het IDFA. De 76 meter lange muurschildering die Bons in 1952 in opdracht van Rietveld in Mexico voor de tentoonstelling ‘Asi es Holanda' maakte is als replica op schaal in de tentoonstelling opgenomen.

Documentaire 

Lex Reitsma volgde Jan Bons tijdens het ontwerpproces en legde dit onder meer vast in zijn documentaire ‘Jan Bons - ontwerpen in vrijheid' die vanaf april in de tentoonstelling wordt vertoond. Zijn documentaire is een intiem portret waarin Bons vertelt over zijn werkwijze, zijn rol in de oorlog en de samenwerking met Gerrit Rietveld en Willem Sandberg.

Publicatie

'Jan Bons - ontwerpen in vrijheid', uitgeverij De Buitenkant (ISBN 978 90 76452 19 7) met de documentaire van Lex Reitsma en een biografie door Paul Hefting.

1) Jan Bons - Zomerverblijf.jpg