Jan Roeland
een hommage (1935-2016)

18 maart 2017 – 18 juni 2017 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
4
Eend, 2001 ©Slewe Gallery
De Nederlandse schilder Jan Roeland (1935) overleed in november vorig jaar op 81-jarige leeftijd. Als eerbetoon aan deze bijzondere en verstilde schilder presenteert de Kunsthal een selectief beeldverhaal waarin al zijn zo herkenbare thema’s zijn opgenomen. 41 schilderijen, afkomstig uit museale collecties, bedrijfscollecties en van particulieren zijn te zien. Een hommage aan een schilder wiens kracht zit in de combinatie van onderwerp, kleurgebruik en verfhuid. Een schilder die als autodidact is begonnen, zelf les heeft gegeven, die enkele grote prijzen heeft gewonnen en altijd is blijven doen waar hij goed in was.

Poëzie en gelaagdheid

Jan Roelands werk schreeuwt niet om aandacht. Daar is het te subtiel voor, en te precies. Hij schildert voorwerpen die hij vereenvoudigd weergeeft: wc-papier, een hamer, een tafel, een palet met een penseel. Gestileerde vormen die zweven tussen figuratie en abstractie. De weergave van een eend in drie cirkels en een driehoek getuigt van moed, maar ook van humor. De verfhuid geeft blijk van het langdurige proces dat de schilder met het doek heeft doorgemaakt. De poëzie en gelaagdheid van zijn werk wordt door een grote groep bewonderaars gewaardeerd. Onder zijn vrienden en bekenden zitten een heel aantal schrijvers en kunstenaars. Speciaal voor de tentoonstelling schreven Rudi Fuchs, Ina van Zyl, K. Schippers, Tijs Goldschmidt, Steven Aalders en Jan Andriesse teksten en een tekening over zijn werk waarin zij op toepasselijke wijze bijdragen aan een gezamenlijke herinnering. 

bloemen.jpg
Planten, 2008 ©Slewe Gallery

HOLLANDSE MEESTERS

Over Jan Roeland

Jan Roeland (IJsselmuiden, 12 februari 1935 – Amsterdam, 8 november 2016) is als autodidact begonnen met schilderen. Sinds 1959 was hij woon- en werkachtig in Amsterdam, waar zijn werk vooral in galeries te zien was. Zijn werk is opgenomen in diverse museale collecties, bedrijfscollecties en particuliere collecties. In 1981 won Roeland de Jeanne Oosting Prijs en in 1998 de Sandbergprijs. Er verschenen gedurende zijn leven twee uitgebreide monografische publicaties van zijn werk. Roeland was een gepassioneerd docent en gaf les aan de Academie voor beeldende kunst in Enschede en aan de Rijksacademie in Amsterdam.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie ‘Jan Roeland. Een hommage’. Met teksten van Rudi Fuchs, Ina van Zyl, K.Schippers, Tijs Goldschmidt, Steven Aalders en Jan Andriesse uitgegeven door Waanders & de Kunst. De publicatie is voor €19,95 te koop in de Kunsthalwinkel vanaf 18 maart.

Tentoonstelling Slewe Gallery

Gelijktijdig heeft Slewe Gallery in Amsterdam een tentoonstelling met het laatste werk van Jan Roeland. De tentoonstellingen vormen gezamenlijk een hommage aan een schilder die beeldbepalend is geweest voor de Nederlandse schilderkunst.

PERS

F 16, 2000 ©Slewe Gallery
F 16, 2000 ©Slewe Gallery
planten.jpg
Planten, 2008 ©Slewe Gallery
Enveloppe, 1967. Privé collectie
Enveloppe, 1967. Privé collectie
Boek je tijdslot!
Alleen online tickets. Boek nu je tijdslot. Lees hoe je samen met ons zorgt voor een fijn en veilig bezoek.
Alle maatregelen op een rij