Closer to You
Jasper Krabbé

25 februari 2012 – 20 mei 2012 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
Portret nr 163
De Kunsthal Rotterdam presenteert met de tentoonstelling Closer to You de fascinatie van de Nederlandse schilder Jasper Krabbé voor zijn vrouw en muze Floor. De ruim 200 portretten in de tentoonstelling laten Krabbé's verlangen zien om dichter bij haar te komen.

Gedurende anderhalf jaar legt hij telkens een ander aspect van deze ene vrouw vast. De selectie toont een verscheidenheid aan oplossingen voor het hedendaags portret en is gemaakt met verschillende technieken op papier. Krabbé werkt het liefst op gebruikte ondergronden: stukken karton, enveloppen, verpakkingsmateriaal. Alle werken zijn ingelijst in gevonden, vaak antieke lijsten. De portretten, gepresenteerd als installatie over de twee verdiepingen van de Design Galerij, vormen een ode aan de liefde.

Vergankelijkheid

De reeks portretten varieert van aquarellen tot gedetailleerde studies in inkt en van volledig uitgewerkte portretten tot simpele lijntekeningen. De werken bevatten tal van referenties: naar portretkunst, maar evengoed naar street art en filmposters. Daarnaast vormen de vergankelijkheid en vluchtigheid van het leven de rode draad in Krabbé's werk. Dicht op de huid van zijn muze legt hij momenten vast die anders verloren gaan. In de portretten zien we Floor een dutje doen in de auto, voor zich uit staren of in een winkel staan. De bezoeker krijgt het gevoel deel uit te maken van dagelijkse en innige momenten.

1. Jasper Krabbé. Portret nr 241 - LR.jpg
Portret nr 241

Jasper Krabbé

Jasper Krabbé (1970) woont en werkt in Amsterdam. Hij studeerde cum laude af aan de Rietveld Academie in Amsterdam en aan de Cooper Union New York. Krabbé begon zijn artistieke carrière als graffiti kunstenaar en maakte deel uit het Amsterdamse collectief USA (United Street Artists). Zijn werken reflecteren vaak de herinnering aan plaatsen, gebeurtenissen en individuen. Krabbé heeft verschillende tentoonstellingen gehad in onder andere Zweden, Brazilië, Italië en de Verenigde Staten. Zijn werk is opgenomen in collecties van onder meer De Nederlandsche Bank en het Stedelijk Museum Amsterdam.

3. Jasper Krabbé. Portret nr 101 - LR.jpg
Portret nr 101

Publicatie

Bij Uitgeverij WBOOKS verschijnt een gelijknamige publicatie met circa 180 geselecteerde werken.

Teksten van galeriehouder en kunsthistoricus Pietje Tegenbosch en curator Jonathan Turner zijn opgenomen in het boek. (ISBN 978 90 891 0280 5 Engelstalig € 69,50). Tegelijkertijd verschijnt er een exclusieve editie, met een speciaal voor de tentoonstelling vervaardigde zeefdruk. Deze editie is genummerd, gesigneerd en gebonden in linnen met blindpreeg met een andere omslagafbeelding. De luxe uitgave is verpakt in een wikkel van ruwe stoffen. (ISBN 978 90 400 0718 7 speciale editie € 495).  

5. Jasper Krabbé. Portret nr 59 - LR.jpg
Portret nr 59
6. Jasper Krabbé. Portret nr 102 - LR.jpg
Portret nr 102
7. Jasper Krabbé. Portret nr 155 - LR.jpg
Portret nr 155
9. Jasper Krabbé. Portret nr 144 - LR.jpg
Portret nr 144