Jeroen Hermkens
Waterwerken - Terra Nova

12 juni 2010 – 5 september 2010 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
Moerdijk
2009
Deze zomer presenteert de Kunsthal ruim tachtig werken van de schilder en lithograaf Jeroen Hermkens (1960). Vanaf januari 2009 reist Hermkens anderhalf jaar lang de wereld over om de werkzaamheden van de Rotterdamse baggeronderneming Van Oord vast te leggen.

Met krachtige penseelstreken en in subtiele kleuren legt Hermkens de verschillende sferen in de robuuste werkelijkheid van de waterbouw vast. Zijn expressieve schilderijen, litho's en pentekeningen verbeelden de bedrijvigheid van graaf- en baggermachines, hijskranen en talrijke schepen en pontons in een wereld van steen en staal, zand en water. In de tentoonstelling is ook een grote wandschildering van 25 m lang en 6 m hoog van zijn hand te zien.

Nieuw land 

De waterbouw heeft altijd een sterke aantrekkingskracht uitgeoefend op Nederlandse beeldend kunstenaars. In 1932 legde de schilder Johan Mastenbroek (1875-1945) de aanleg van de Afsluitdijk vast in tekeningen en schilderijen. Het oeroude thema van de strijd tegen het water krijgt in de tentoonstelling van Hermkens een nieuw gezicht. De technologische ontwikkelingen in de waterbouw - de schaalvergroting van baggermaterieel, de omvang en complexiteit van grote landwinningsprojecten - brengt hij voor het eerst in beeld. De aanleg van nieuw land zoals de palmeilanden bij de kust van Dubai, de Maasvlakte bij Rotterdam of een zandlichaam voor de Hanzelijn bij Lelystad: Hermkens zoekt aan de hand van pentekeningen zorgvuldig naar de juiste beelduitsnede of detaillering op de locaties waar Van Oord werkzaam is.

Jeroen Hermkens

Jeroen Hermkens (1960) heeft zijn opleiding gevolgd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht en aan het Atelier Lithografique Champfleury in Parijs. Zijn schilderijen en litho's zijn regelmatig in binnen- en buitenland te zien. In 1996 ontvangt hij voor zijn litho's de Nederlandse Grafiekprijs. Recentelijk is werk van Hermkens te zien geweest in het Centraal Museum in Utrecht (2007), in kunsthandel Juffermans in Utrecht en in het Bonnefantenmuseum in Maastricht (2009). In 2008 kreeg hij naar aanleiding van zijn verkiezing tot "Kunstenaar van het jaar" een solopresentatie in Museum Jan van de Togt in Amstelveen. Zijn werk is in een groot aantal bedrijfscollecties opgenomen waaronder de ING Bank, Rabobank, Shell, Van Bruggen Adviesgroep en Van Lanschot Bankiers.

4 Jeroen Hermkens, Boorkop Cutterzuiger.jpg
Boorkop Cutterzuiger

Publicatie Koos van Oord Collectie

Bij de tentoonstelling verschijnt de rijk geïllustreerde publicatie Terra Nova over de Koos van Oord Collectie, uitgegeven door A.W. Bruna met begeleidende teksten van Jeroen Hermkens.

De werken uit de tentoonstelling zijn gemaakt ter gelegenheid van het afscheid van Koos van Oord als directievoorzitter van Van Oord.

Met dank aan

Van Oord
Kunsthandel Juffermans

5 Jeroen Hermkens, Volvox Olympia, 2009.jpg
Volvox Olympia, 2009
12 Jeroen Hermkens,  Faunus, 2009.jpg
Faunus, 2009