Jezus
In de Gouden Eeuw

9 september 2000 – 7 januari 2001 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
1
De Kunsthal Rotterdam presenteert in het jubeljaar 2000 een uitgebreid overzicht over het leven van Christus zoals dat is afgebeeld door Hollandse en Vlaamse meesters in de late zestiende en de zeventiende eeuw.

Deze grote tentoonstelling is opgezet als een chronologische rondgang door het leven van Christus en vertelt zijn levensverhaal van annunciatie tot hemelvaart. De beroemde scènes zijn door talloze kunstenaars vastgelegd, van de theatrale taferelen van Rubens tot de ingetogen Christus portretten van Rembrandt. Vrijwel alle scènes uit het leven van Jezus Christus worden getoond. Bekende Hollandse schilders als Rembrandt, Jan Steen, Nicolaas Maes en Gerard Honthorst zijn vertegenwoordigd, evenals meesters van de Vlaamse Barok zoals Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens, Simon de Vos en Joachim de Beuckelaer.

Het leven van Christus door Hollandse en Vlaamse meesters

Het formaat van de schilderijen is zeer uiteenlopend, van intieme devotiestukken tot metershoge barokke altaarstukken die vaak vanwege hun, voor museale begrippen onhandige afmetingen, een anoniem bestaan leiden. In de zes meter hoge daglichtzaal van de Kunsthal wordt met deze stukken een stemmige enscenering gemaakt. De prentkunst heeft een grote rol gespeeld bij de verspreiding van de bijbelverhalen. De Kunsthal toont in aansluiting op de schilderijen in de benedenzaal het volledige etswerk van Rembrandt met betrekking tot het leven van Jezus. Ook is een ruime selectie grafiek over dit onderwerp te zien van meesters op dit gebied zoals Goltzius, Wierix (naar Rubens) en Visscher.

Publicatie

A. Blankert (e.a.), Jezus in de Gouden Eeuw, Kunsthal Rotterdam 2000
H. Visser, Jezus als vreemdeling, Rotterdam 2000
A.H. van Luyn (e.a.), De Jezuslezingen, Kunsthal Rotterdam, 2001
Het kinderboek: Jezus is Jarig, geschreven door Toon Hermans

foto_203_2.jpg
foto_203_1.jpg