Karin & Ernst van Leyden
Een reizend kunstenaarspaar

16 januari 1999 – 14 maart 1999 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
Ze bestaan nog: kunstenaars die tijdens hun carrière zeer succesvol waren, maar die na hun dood in totale vergetelheid zijn geraakt. Het kunstenaarspaar Karin en Ernst Leyden behoort tot deze categorie.

Tegenwoordig zijn de Leydens niet meer dan een voetnoot in de kunstgeschiedenis, hoewel hun werken vroeger zeer goed verkochten en ondanks het feit dat hun levensverhaal leest als een roman of een filmscenario. Alle ingrediënten voor een bestseller zijn volop aanwezig: drama, passie, zwerflust, schoonheid, internationaal succes, contacten in intellectuele en in showbizzkringen en niet te vergeten hun verdwijning in de vergetelheid.

Uit de vergetelheid gehaald

Ernst was een zeer aantrekkelijke, charmante en levendige man met donker haar op wie veel vrouwen verliefd werden. Karin was een slanke, sportief uitziende blonde vrouw. Karin en Ernst ontmoetten elkaar in 1927 in Italië en trouwden in 1932. Ze reisden veel en woonden o.a. in Portugal, Londen, Parijs en later in de Verenigde Staten. Het paar kwam overal al snel in contact met de 'high society' en belangrijke kunstenaars, zoals Charles Chaplin, Salvador Dali, Marc Chagall, Bertold Brecht en Diego Rivera. Vaak zorgden deze ontmoetingen voor opdrachten voor portretten of muurschilderingen of verkochten ze bestaand werk aan deze beroemdheden.

Publicatie

D. Adelaar (e.a.), Karin van Leyden 1906-1977, Ernst van Leyden (1892-1969), Kunsthal Rotterdam 1999

foto_181_2.jpg