Karren maar!
Vijftig originele trapauto's uit de jaren '30, '40 & '50

16 januari 2010 – 7 maart 2010 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
L'Etoile
foto Ellen Mandemaker
De Kunsthal Rotterdam toont in de designgalerij een collectie van vijftig originele trapauto's uit de jaren dertig, veertig en vijftig. De antieke speelgoedauto's zijn afkomstig uit de collectie van Rop Ranzijn (1949) en worden voor het eerst tentoongesteld. Ranzijn kocht begin 2009 in een opwelling een hele verzameling oude trapauto's. Binnen enkele maanden knapte hij de auto's op en herstelde hij ze in hun oude glorie.

De bijzondere collectie is grotendeels afkomstig uit de verzameling van oud-voetballer Marc Overmars, die ze van over de hele wereld meenam. Te zien zijn onder andere een Jaguar E-type, een witte Rolls-Royce, een stoere legerjeep met camouflageprint, een Citroën DS Cabriolet, enkele Ferrari's en een rode brandweerwagen.

Passie 

Al in zijn jeugd speelde Ranzijn met trapauto's en scheurde hij in het Vondelpark van de bruggen af, terwijl oude mannen vanaf bankjes toekeken. Mede dankzij de passie die Ranzijn voor zijn nieuwe aanwinsten heeft ontwikkeld is vrijwel de hele collectie binnen drie maanden gerestaureerd. Dag en nacht heeft hij aan de trapauto's gewerkt. Sommige van de kleurrijke speelgoedauto's waren er zo slecht aan toe dat het veel tijd kostte om ze te herstellen. Ranzijn ziet het opknappen als het vertroetelen van zijn kinderen. ‘Het is geweldig wanneer een aanvankelijk afgeschreven auto na verloop van tijd weer in een verse laklaag tussen de andere auto's staat te pronken', aldus Ranzijn.

5. Trapauto - Rolls-Royce - foto Marco Hillen.JPG
Rolls-Royce, foto door Marco Hillen
7.Trapauto - bordeaux - foto Marco Hillen.JPG
Trapauto, foto door Marco Hillen