Kate, Bob & Luca
Katinka Lampe

13 maart 2010 – 30 mei 2010 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
Zonder titel, 2009
Kunsthal Rotterdam presenteert het eerste grote overzicht met ruim vijftig schilderijen van Katinka Lampe. Haar geschilderde portretten hebben een enorme aantrekkingskracht. Met precisie en groot gevoel voor schoonheid beeldt zij haar doorgaans jonge modellen af. Het portret is daarbij geen exacte weergave van de persoon, maar een beeldend concept. Zij geeft haar portretten iets ongewoons en kunstmatigs mee door toevoeging van een pruik, een bivakmuts of een overdreven opgemaakte mond. Lampe's werk is kwetsbaar en afstandelijk tegelijk.

Schildertechniek

Lampe wil het persoonlijke vermijden in haar kunst. Ze ‘schildert zichzelf' daarom zoveel mogelijk ‘uit het schilderij'.
Anders dan de titel van de tentoonstelling suggereert, krijgen haar schilderijen geen namen of titels. Liever laat zij de beschouwers zelf associëren. De titel ‘Kate, Bob & Luca' verwijst naar hoe de schilderijen verschillende beelden en namen zullen oproepen.

Lampe zoekt voortdurend naar de juiste verhouding tussen inhoud en verf, realisme en abstractie. De combinatie van verschillende schildertechnieken is bepalend in de schilderijen. Grote kleurvlakken en fijn geschilderde details, harde contrasten en zachte contouren wisselen elkaar in het werk af. Lampe streeft naar ‘een stevig beeld dat ontroeren kan'.

Associaties

Hoewel de portretten behoorlijk realistisch zijn vindt Lampe gelijkenis in een portret niet belangrijk. Individuele kenmerken van de modellen verdwijnen in de schilderijen naar de achtergrond. Niettemin is de aantrekkingskracht van de schilderijen groot.
De blik van de geportretteerde speelt een bepalende rol. Die is zelfverzekerd en doordringend of juist verlegen en dromerig. Soms ook zijn de ogen verscholen achter een grote zonnebril of is de beschouwer de rug toegekeerd. Lampe creëert daarmee spanning in haar werk. Ze voegt valse wimpers, grote sieraden en hoofddoekjes toe; voorwerpen met sociale en culturele connotaties die niet passen bij de jeugdige onschuld van haar modellen. Het maakt dat haar schilderijen zowel aantrekken als afstoten en het geeft de werken een bijzondere gelaagdheid.

Publicatie

Bij uitgeverij d'Jonge Hond verschijnt de gelijknamige publicatie (ISBN: 978-90-89101-43-3, prijs: 24,95) 

RONMANDOS Amsterdam

Bij galerie RONMANDOS is van 17 april tot en met 29 mei O You Who Believe van Katinka Lampe te zien. 

Zie ook

2. Katinka Lampe -  Zonder titel, 2009 - LR.jpg
Zonder titel, 2009
5. Katinka Lampe - Zonder titel, 2007 - LR.jpg
Zonder titel, 2007