Keramiek van Yasokichi Tokuda

19 juni 1998 – 6 september 1998 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
A
In Japan is de status van een keramist te vergelijken met die van een topvoetballer of popster. De enorme populariteit van keramiek in Japan kent dan ook een lange traditie. Als hoogste blijk van waardering draagt een enkeling de eretitel 'Living National Treasure'. Een van hen is Yasokichi Tokuda (geboren 1933), de derde generatie van een beroemde familie keramisten.

Befaamd keramiek uit Japan

Na de Europese première in het onlangs geopende Maison de la Culture du Japon Parijs wordt de eenmanstentoonstelling met recent keramiek van Tokuda voor het eerst in Nederland getoond in de Kunsthal Rotterdam.
De keramiek van Tokuda kenmerkt zich door geometrische patronen en een rijk kleurgebruik, waarbij verschillende kleurlagen over en door elkaar worden gebruikt. Tokuda combineert de 350 jaar oude Japanse traditie van het maken van 'Kutani'-keramiek met moderne technieken.
Kutani keramiek werd voor het eerst in Europa gepresenteerd tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1889 en heeft sindsdien bij de liefhebbers van Japans keramiek een even grote faam als het vanouds bekendere 'Imari'-porselein.

foto_148_1.jpg