Kinderen tekenen voor leven
Tekeningen na Tsjernobyl

27 februari 2000 – 23 april 2000 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
A
De Kunsthal Rotterdam presenteert in het kader van de Tekeningenmanifestatie 2000 een serie van 60 kindertekeningen uit Wit-Rusland. Kinderen uit het gebied rond Tsjernobyl maakten de tekeningen vijf jaar na de ramp met de kerncentrale. De expositie toont bezorgde, maar ook vrolijke tekeningen.

 Er zijn tekeningen die zichtbaar over Tsjernobyl gaan en die bijvoorbeeld de brandende reactor laten zien. Toch is, en dat is typerend voor kinderen, geen van de tekeningen gruwelijk of angstaanjagend. Ook het thema evacuatie, soms in de vorm van een affiche-achtig protest, houdt veel kinderen bezig. Op verschillende tekeningen speelt voedsel een rol; de (on)veiligheid van het eten in dit gebied grijpt direct in in het dagelijks leven van de kinderen. Uiteraard zijn er ook tekeningen die niet direct met de gebeurtenissen rond de kerncentrale te maken hebben; het zijn huiselijke scènes of tekeningen met nog typische Sovjetthema's als vrede en de ruimtevaart. 

De tekeningen zijn gemaakt op scholen, in jeugdateliers of gewoon thuis in de volgende plaatsen: Brest, Gomel, Krichev, Merkulavichi, Mogilyov, Pinsk, Polotsk, Vitebsk en Minsk. Van de meeste werken zijn de naam en leeftijd van de maker bekend. De tekeningen zijn in bezit van de stichting Cultural Express, die met deze collectie op bijzondere wijze aandacht vraagt voor de gevolgen van de ramp in Tsjernobyl. Een deel van de tekeningen is te koop; van de opbrengst worden kuurvakanties voor kinderen georganiseerd.

Samenwerking

Stichting Cultural Express, Amsterdam

Foto_Collectie Cultural Express.png