Kollywood Billboards
Tamil-cinema uit India

20 januari 2007 – 3 juni 2007 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
Bollywood is naast Hollywood de meest bekende én de grootste filmindustrie van de wereld. Daarnaast is Kollywood, beter bekend als de Tamil cinema, een minstens zo noemenswaardige filmindustrie. De Kunsthal toont aan de hand van een twintigtal Kollywood billboards een van Indiaas grootste en populairste filmindustrieën.

De musicalachtige films zijn in de ogen van westerlingen bizar qua kleur, entourage, setting en verhaallijn en worden bijna tot kult verheven. De handgeschilderde billboards laten in verschillende stijlen de 'uitvergrote' emoties uit de Indiase films zien zoals jaloezie, heldendom, erotiek, angst, liefde en haat. 

Een overzicht van één van Indiaas grootste en populairste filmindustrieën

De Indiase filmindustrie is verdeeld naar een aantal grote en diverse kleine taalgebieden. Bollywood is de meest bekende en tegelijkertijd de grootste filmindustrie van de wereld. Kollywood is een minstens zo noemenswaardige filmindustrie, beter bekend als de Tamil filmindustrie, die populariteit geniet niet alleen in India maar wereldwijd in landen als Sri Lanka, Singapore, Japan, Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Kollywood is 'gehuisvest' in Kodambakkam, een gebied in Chennai waar een grote concentratie filmstudio's is gevestigd. Chennai is een metropool met ruim zeven miljoen inwoners.

Tentoonstelling Kollywood Billboards-02.jpg

Publicatie

9 emoties bij Mets & Schilt Uitgevers, ISBN 97890 5330 5409

Billboard from the film Thiruda, Thiruda (Tief, Tief!!!)