Kudzanai Chiurai
This is not Africa, this is us

1 februari 2014 – 16 februari 2014 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
4
‘This is not Africa, this is us' is een driedelige tentoonstelling inclusief debat,op initiatief van presentatie-instelling West, met werk van drie Afrikaanse kunstenaars, ter gelegenheid van Art Rotterdam.

Deel I toont een monumentale video-installatie van de Zimbabwaanse kunstenaar Kudzanai Chiurai in de Kunsthal Rotterdam. Deel II presenteert foto's van Chiurai samen met werk van de Zuid-Afrikaanse kunstenaars Simon Gush en Kemang Wa Lehulere op Art Rotterdam. Deel III is een uitgebreide serie zwartwit films van Simon Gush en een site-specific muurschildering en performance van Kemang Wa Lehulere in West in Den Haag. Op vrijdag 7 februari vindt in de Kunsthal om 10.00 uur een ochtend debat plaats met diverse internationale sprekers onder leiding van Jelle Bouwhuis. Het debat zal verbinding leggen tussen de tentoonstellingen en ingaan op kwesties over beeldvorming en de manier waarop kunst functioneert in verschillende culturen.

Deel I: Kudzanai Chiurai in de Kunsthal

‘This is not Africa, this is us' is een monumentale video-installatie van drie films in de Kunsthal van de internationaal opkomende kunstenaar Kudzanai Chiurai. In zijn werk onderzoekt Chiurai hedendaagse conflicten in Afrika en zinspeelt hij op rituele Afrikaanse gebruiken bij begrafenissen, oorlog en reiniging. De installatie bestaat uit een drietal films, waarvan de films ‘Iyeza' (State of the Nation) en ‘Creation' (from Conflict Resolution) eerder zijn getoond op dOCUMENTA (13). Met de net voltooide film ‘Moyo' is de installatie compleet. West en de Kunsthal presenteren met trots Chiurai's nieuwste werk, voor het eerst in Europa, in z'n geheel.
(Te zien: 1 t/m 16 februari) 

Deel II: West op Art Rotterdam - Kudzanai Chiurai, Simon Gush, Kemang Wa Lehulere

West presenteert op Art Rotterdam ander werk van Kudzanai Chiurai samen met werk van de Zuid-Afrikaanse kunstenaars Simon Gush en Kemang Wa Lehulere. Net als Chiurai, laten Gush en We Lehulere aspecten van spanning en kwetsbaarheid in hun (video)werken en foto's zien gebaseerd op gebeurtenissen en ervaringen in hun vaderland. 
(Te zien van 6 t/m 9 februari

Deel III: West, Den Haag - Simon Gush, Kemang Wa Lehulere

Bij West is een reeks nieuwe videowerken te zien van Simon Gush. Als deel van een groter onderzoek naar de samenhang tussen werk en samenleving, laat Gush in de installatie de breekbaarheid zien van de Calvinistische werkethiek. Kemang WaLehulere (op dit moment resident aan de Rijksakademie) maakt een nieuwe muurschildering waarin het werk en leven van de in ballingschap overleden Zuid Afrikaanse schrijver en dichter Nat Nakasa centraal staan. 
Tijdens de opening bij West op 7 februari om 7 uur 's avonds zal de performance ‘A Native of Nowhere (A Sketch)' Kemang Wa Lehulere plaats vinden.
(Te zien van 7 februari t/m 29 maart)

Ochtend debat

Op vrijdag 7 februari is van 10.00-11.30 uur het ochtend debat ‘This is not Africa, this is us' in het auditorium van de Kunsthal. Naast moderator Jelle Bouwhuis (hoofd Stedelijk Museum Bureau Amsterdam) zijn de drie kunstenaars en de volgende internationale gastsprekers aanwezig: Simon Njami (curator/criticus), Nana Adusei-Poku (docent Rotterdam University), Senam Okudzeto (kunstenaar/schrijver) en Renzo Martens (filmmaker). Het debat een verbinding leggen tussen de tentoonstellingen ingaan op kwesties over beeldvorming en de manier waarop kunst functioneert in verschillende culturen.

Pers

Vul uw gegevens in als u bestanden bij deze tentoonstelling wilt downloaden.

Open formulier