Lentelust
Erotische fantasieën in Edo Japan

22 januari 2005 – 17 april 2005 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
1
Met de tentoonstelling Lentelust heeft de Kunsthal een wereldprimeur. Voor het eerst wordt een chronologisch overzicht gegeven van erotische kunst uit Japan, met topstukken uit het oeuvre van Kitagawa Utamaro, Katsushika Hokusai, Suzuki Harunobu, Utagawa Kunisada en Utagawa Kuniyoshi.

Mede vanwege de expliciete afbeeldingen kon een tentoonstelling als deze in Japan noch in andere landen worden gerealiseerd. De erotische voorstellingen, bekend onder de naam Shunga, leiden in Japan een verborgen bestaan, maar waren eeuwenlang enorm populair. De wereld van geisha's, acteurs en courtisanes, zoals die bestond in het Japan van de zeventiende en achttiende eeuw, komt tot uitdrukking in liefdesbrieven, bordeelromannetjes, komische poëzie en kabukitheater. De kunstwerken in dit grootste overzicht ooit, zijn afkomstig uit musea en particuliere collecties van over de hele wereld. 

Lentelust legt accent op drie elementen die Shunga kenmerken: erotiek, esthetiek en humor. De hoge kwaliteit van de ruim 200 geselecteerde werken is uitzonderlijk. Verschillende stukken zijn voor het eerst in het openbaar te zien. De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Chris Uhlenbeck.

foto_297_1_klein7cm.jpg
foto_297_2.jpg