Les filles d'atelier
Tekeningen van Willem van Veldhuizen

26 januari 2002 – 14 april 2002 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
A
In het omvangrijke oeuvre dat Willem van Veldhuizen de afgelopen jaren realiseerde, neemt het vrouwelijk naakt een opvallende plaats in. Onder de noemer 'Les filles d'atelier' is een afgewogen selectie tekeningen bijeengebracht die voor het eerst openbaar gemaakt worden.

De tentoonstelling omvat vijftig figuurstudies naar model, getekend in het atelier van de kunstenaar. De pentekeningen in deze tentoonstelling behoren tot het rijpe werk van Willem Van Veldhuizen. Ogenschijnlijk spontane krabbels leiden een eigen leven en roepen de contouren op van de modellen. Hier worden lijnen vormen en is hij op zijn best. De Kunsthal toont met deze tentoonstelling Van Veldhuizens meest intieme observaties en maakt een breed publiek deelachtig in zijn manier van werken.

Eénlijnstekeningen

Willem van Veldhuizen zoekt naar absolute schoonheid en vindt dit in het tekenen naar levend model; zijn filles d'atelier. Voor hem is het tekenen vooral bedoeld om de observatie te trainen. Bovendien is het snelle resultaat een waardige tegenhanger van het trage schilderen. Ten opzichte van zijn zeer gedetailleerde schilderijen, zijn de tekeningen spontaan en expressief. Van Veldhuizen ontleent zijn kwaliteit aan eenvoudige, maar trefzekere lijn en vlakverdeling; hij tekent de mensfiguren direct in inkt. Zonder de realiteit uit het oog te verliezen, reduceert hij de modellen steeds verder.

foto_235_1.jpg