Leve de schilderkunst!
Terug naar de figuur

17 februari 2007 – 6 mei 2007 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
2
Met Leve de Schilderkunst! toont de Kunsthal Rotterdam het eerste grote overzicht van hedendaagse schilderkunst in de 21ste eeuw.

Deze internationaal samengestelde tentoonstelling presenteert met het werk van maar liefst 80 kunstenaars de stand van de 'schilderkunst nu', waarbij de menselijke figuur centraal staat. De selectie van kunstenaars brengt voor het eerst verschillende generaties bijeen met als bindend element dat alle schilderijen na het jaar 2000 gemaakt zijn. Zowel bekende meesters als jonge schilders worden in de royale daglichthal van de Kunsthal getoond waaronder Lucian Freud, Alex Katz, Eric Fischl, John Currin, Wilhelm Sasnal en vertegenwoordigers van de Leipziger Schule als Neo Rauch en Axel Krause. Ook Nederlandse kunstenaars zijn ruim vertegenwoordigd waaronder Marlene Dumas, Philip Akkerman, Jan Worst, Kiki Lamers, Co Westerik, Michael Raedecker en vele anderen.

Eerste grote overzicht van hedendaagse schilderkunst uit de 21e eeuw

Terug naar de figuur

Sinds enige jaren is er een hernieuwde belangstelling voor schilderkunst met een voorliefde voor realisme. Figuratieve schilderkunst maakt een sensationele prijsontwikkeling door op de hedendaagse kunstmarkt. Voor de Kunsthal mede aanleiding voor een tentoonstelling die zich concentreert op de verbeelding van de mensfiguur. Leve de Schilderkunst! presenteert, zonder volledigheid na te streven, een wijds overzicht van de actuele schilderkunst waarin een dialoog tussen verschillende generaties kunstenaars tot stand komt aan de hand van wellicht het meest geliefde thema uit de Westerse kunst: de mens.

De fotografische blik

In veel schilderijen op de tentoonstelling is een fotografische blik te herkennen die het lichaam aftast, confronteert of in een bepaalde context plaatst. Het feit dat de beelden geschilderd zijn, maakt de confrontatie met het afgebeelde des te intenser - van de pornografische blik in het werk van Lucian Freud, de ironische blik van John Currin en de psychologische blik van Philip Akkerman tot aan de kwetsbaarheid bij Marlene Dumas of de intimiteit in de schilderijen van Delia Brown.

De tentoonstelling is een uitgebreide versie van de succesvolle expositie Malerei der Gegenwart die eerder te zien was in de Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung in München. Na Rotterdam reist de tentoonstelling door naar KunstHausWien in Wenen.

Publicatie

Leve de Schilderkunst! Terug naar de figuur, Uitgeverij Veenman Publishers ISBN 9789086900596

01 - Zaalinrichting Leve de Schilderkunst! - foto John Stoel.jpg
02 - Zaalinrichting Leve de Schilderkunst! - foto John Stoel.jpg
10_Anton Henning, Pin-up No. 62, 2002 - LR.jpg