Love & Marriage
Paul Breuker

13 september 2014 – 7 december 2014 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
5
Alie & Paul
Nijmegen, 1991
Huwelijksfotografen leggen ‘de mooiste dag' van twee mensen voor de eeuwigheid vast. Paul Breuker fotografeert al bijna vijfentwintig jaar de bijzondere en intieme momenten van bruiloften voor - en achter de schermen, van het aankleden en de spanning vooraf tot en met het afscheid van het bruidspaar.

De fototentoonstelling ‘Love & Marriage', vanaf 13 september te zien in de Kunsthal Rotterdam, toont hartverwarmende beelden van deze persoonlijke momenten. De tentoonstelling maakt onderdeel uit van de landelijke Fotoweek. Deze ode aan de fotografie staat dit jaar in het teken van het thema ‘Kijk! Mijn Geluk'.

Paul Breuker is een echte mensenfotograaf, hij houdt van de karakters die hij fotografeert en heeft het vermogen om een heel verhaal te vertellen in één beeld. De bruidegom die onderweg toch nog even zijn andere broek wil aantrekken. Het bruidspaar dat zo'n honger heeft dat er onderweg even een frietje gegeten moet worden en de baby die in de mensenmassa niet wil slapen en daarom gewoon even buiten op het gras gelegd wordt. Ook tijdens trouwerijen is niets menselijks ons vreemd, Breuker is de stille fotograaf die dit allemaal vastlegt. Wanneer hij voor in de bruidsauto zit en zijn lens naar achter richt, pakt hij die momenten waarop de officiële rol even wordt losgelaten en het bruidspaar het dichtst bij zichzelf komt. Zoals de blonde bruid, die in haar eenvoudige, witte trouwjurk tussen haar vader en moeder zit. Hun blik is nagenoeg identiek. De toeschouwer gaat op zoek naar gelijkenissen en verschillen. De foto is zo sereen als de bruid.

Onverbloemd

Paul Breuker fotografeert in zijn leven ruim tweehonderd bruidsparen met als resultaat duizenden foto's van de romantiek van bruiloften. Soms ontroerende, soms humoristische, en bijna altijd zeer herkenbare situaties. De beelden tonen de bruidsparen en families ook vaak onverbloemd en ontdaan van alle glamour die gebruikelijk is bij huwelijksfotografie. De meest mooie maar ook de meest emotionele momenten komen voorbij. De bruid die ‘s ochtends voor de ceremonie op de bedrand van haar doodzieke vader zit en hem over zijn gezicht streelt. Pas na enige tijd kijken naar het beeld valt in de achtergrond het geschoeide kunstbeen op. Vol trots kijkt de man naar zijn beeldschone dochter, het blijkt een van hun laatste foto's samen.

07_Tal_Suzanne_Love_Marriage - LR.jpg
Tal & Suzanne Amsterdam, 2001

Pers

Vul uw gegevens in als u bestanden bij deze tentoonstelling wilt downloaden.

Open formulier

10_Arpad_Lianna_Love_Marriage - LR.jpg
Arpad & Lianne, Amsterdam, 2000
04_Edwin_Els_Love_Marriage - LR.jpg
Edwin & Els, Lent, 2009