Lucids
Plastic damestasjes uit de jaren 50

22 juni 2002 – 8 september 2002 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
A
De Kunsthal Rotterdam toont tientallen damestasjes van verschillende soorten plastics. Het zijn topstukken uit één collectie.

|n de jaren vijftig waren deze opvallende accessoires, de zogenoemde 'lucites', een rage in de Verenigde Staten. De komst van nieuwe synthetische materialen zorgde ervoor dat ontwerpers zich vanaf de jaren dertig bezig hielden met het stroomlijnen van de vormgeving van alledaagse gebruiksvoorwerpen. Kunststof werd een vanzelfsprekend onderdeel van het leven en drong ook door in de mode.

Onberispelijke collectie plastic handtasjes

Bereikbaar voor elke vrouw

De veelvormige en rijk versierde handtasjes van relatief goedkoop materiaal werden bereikbaar voor elke vrouw. Voor het eerst liepen modegevoelige tieners en mondaine dames met dezelfde tas rond. Tegenwoordig zijn deze accessoires uit de periode van de opkomst van de massacultuur zeer geliefd onder verzamelaars.

De damestasjes, die de Kunsthal laat zien in een kleine tentoonstelling, bevinden zich in een onberispelijke staat. Bijzonder, omdat het kunststof waarvan ze zijn gemaakt zeer kwetsbaar is.

foto_242_2.jpg