Made in Holland
uitvindingen en innovaties

19 december 2009 – 5 april 2010 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
1
Kunsthal Rotterdam presenteert in samenwerking met het Nationaal Archief en de Technische Universiteit Delft een veelzijdige familietentoonstelling over Nederlandse uitvindingen en innovaties.

Aan de hand van vernuftige ontwerpen en modellen, zeer divers filmmateriaal, octrooien en verfijnde tekeningen wordt duidelijk waarom en hoe Nederlanders uitvinden en innoveren. De tentoonstelling laat op een verrassende manier zien hoe allerhande problemen door de eeuwen heen zijn opgelost, hoe nieuwe producten worden uitgetest en hoe kleine ontwerpen onze samenleving kunnen veranderen. Jong en oud worden geprikkeld zelf modellen te testen, producten te verbeteren en in een denktank hun innovatieve plannen aan te dragen.

Ontdekkingstocht

De Kunsthal neemt de bezoekers mee op een ontdekkingstocht langs Nederlandse producten en technieken. De collectie octrooien en tekeningen van het Nationaal Archief uit de periode 1580 tot 1990 vormt samen met de proefmodellen en ontwerpen van de TU Delft een indrukwekkend overzicht van wat Nederlandse uitvinders en ontwerpers door de eeuwen heen hebben voortgebracht. Er zijn tekeningen te zien van beroemde uitvinders als Simon Stevin en Jan Adriaanszoon Leeghwater naast de ingenieuze windbestendige SENZ stormparaplu of praatpaal van industrieel ontwerpers uit Delft. In een windturbine worden bezoekers uitgedaagd de paraplu op stormvastheid te testen.

Bouwplaat

Voor kinderen van 8 t/m 15 jaar is een speciale bouwplaat gemaakt. De vormpjes op de bouwplaat zijn nogal vreemd. Het is onduidelijk wat het moet worden, maar ook uitvinders en ontwerpers weten vooraf niet wat zij uiteindelijk ontwerpen. Kom ook bouwen aan je eigen uitvinding. 

Rondleiding op zondagen

Een rondleider van het Nationaal Archief loodst u langs de thema's van de tentoonstelling en vertelt over de verschillende tekeningen, octrooien en modellen. De uitvindingen en innovaties gaan nog meer leven.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een speciale gebonden uitgave van Quest Historie, het boek 'Uitvinders in Nederland, Vier eeuwen octrooien' (ISBN 9789460440137, € 16,95)

Partners

Nationaal Archief
TU Delft
VSB Fonds

9. High Speed Train - LR.jpg