marimekko
design for a happy life

1 februari 2014 – 11 mei 2014 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
Jurk en hoed, Annika Rimala, Piilo, 1966
Stofontwerpers Linssi, Kaarina Kellomäki
De Kunsthal presenteert, in samenwerking met design museum Helsinki, een grote overzichtstentoonstelling van het Finse designmerk Marimekko. Sinds de oprichting van het bedrijf in 1951 heeft Marimekko de missie om met mode en design de kwaliteit van leven te verbeteren.

Zowel de betekenis van Marimekko als cultuurgoed van het destijds nog maar kort onafhankelijke Finland als de actualiteit van het typerende Marimekko-ontwerp worden in de tentoonstelling onder de loep genomen. De concept stores in Seoul, Berlijn en New York tonen aan hoe actueel het merk ook nu nog is. Marimekko wordt vandaag de dag wereldwijd erkend als hét icoon van Fins design. De heldere ontwerpen die op het netvlies blijven hangen, laten daarbij nooit onverschillig; ‘you love it oryou hate it'.

Stijlicoon Jackie Kennedy

In het naoorlogse Finland, dat gebukt gaat onder de herstelbetalingen aan de Sovjet Unie, is grote behoefte aan optimisme en vooruitgang. In de nieuwe, democratische tijdgeest neemt Marimekko een vooraanstaande rol in bij het bepalen van een progressief straatbeeld. De opvallende stofpatronen, verwerkt in mode en interieur, bieden kleur en ongedwongenheid. Ook in de rest van Europa brengt de introductie van het merk een sensatie teweeg. De informele, wijdvallende jurken van Marimekko bieden meer bewegingsvrijheid en de basale vormen met heldere, levendige kleurpatronen worden ervaren als bevrijdend en fris. Het patroon gaat voor de snit, deze dient vooral als "drager" om de krachtige kleuren van het op moderne kunst geïnspireerde patroon te laten zien. De bezoeker van de tentoonstelling krijgt een rijk geschakeerd overzicht te zien van Marimekkostoffen, (schoen)mode, interieur, serviesgoed en andere materialen en producten. Ook de roze jurk waarmee stijlicoon Jackie Kennedy, als symbool van de nieuwe tijd, de cover van Sports Illustrated siert - en het merk daarmee in één klap wereldberoemd maakt, is te bewonderen.

01 - Stofontwerp (vlnr) Kaivo, 1964, Mansikkavuoret 1969, Keisarinkruunu 1967, Nooa 1961, Ontwerper Maija Isola.jpg
Stofontwerp (vlnr) Kaivo, 1964, Mansikkavuoret 1969, Keisarinkruunu 1967, Nooa 1961, Ontwerper Maija Isola

UNIKKO VIERT VIJFTIG JAAR

De oprichtster van Marimekko en tot haar dood in 1979 drijvende kracht achter het merk, is de charismatische en visionaire Armi Ratia. Zij werkt vanaf de start samen met een aantal jonge, vrouwelijke designers, zoals Maija Isola, Annika Rimala en Vuokko Nurmesniemi. Ratia geeft hen de vrijheid om te experimenteren en een eigen koers te varen, wat leidt tot succesvolle en eigenzinnige ontwerpen. Het meest bekend is het felgekleurde Unikko bloempatroon dat in 2014 alweer toe is aan haar Gouden Jubileum. 

De ontwerpster Maija Isola gaat op onconventionele wijze om met het geijkte bloempatroon. Ze vergroot de patronen tot immense proporties en maakt Unikko hiermee tot een van Marimekko's meest populaire dessins. Uit de samenwerking tussen Ratia en de vooruitstrevende designers ontstaan originele ontwerpen die gemaakt zijn met lef. De kleinste details zijn belangrijk en het merk bereikt een hoog kwaliteitsniveau. Modern en traditioneel, Fins en internationaal, sober en uitbundig, vele contrasten zijn zichtbaar in de tentoonstelling marimekko. design for a happy life.

Pers

Vul uw gegevens in als u bestanden bij deze tentoonstelling wilt downloaden.

Open formulier

04 - Stofontwerp Unikko 1964 Ontwerper Maija Isola.jpg
Stofontwerp Unikko, 1964, ontwerper Maija Isola
02 - Stofontwerp (vlnr) Vihkiruusu, Maalaisruusu, Unikko, Kukka,Maruna,1963_1964 Ontwerpers Maija Isola en Annika Rimala.jpg
Stofontwerp (van links naar rechts): Vihkiruusu, Maalaisruusu, Unikko, Kukka,Maruna,1963/1964, ontwerpers Maija Isola en Annika Rimala, foto Harri Kivilinna
De Kunsthal is vanaf maandag 1 juni weer open!
Alleen online tickets. Boek nu je tijdslot. Lees hoe je samen met ons zorgt voor een fijn en veilig bezoek.
Alle maatregelen op een rij