De Ogen van de Oorlog
Martin Roemers

3 mei 2012 – 26 augustus 2012 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
5
Rosemarie Pinnau (1938)
Duitsland, 2007
De Kunsthal Rotterdam presenteert met de tentoonstelling De Ogen van de Oorlog van fotograaf Martin Roemers de gevolgen en nasleep van oorlog. Voor deze indrukwekkende portretserie fotografeert Roemers veertig oorlogsblinden uit Nederland, België, Duitsland, Engeland, Rusland en Oekraïne.

In Nederland herdenken we op 4 mei alle Nederlandse slachtoffers die zijn omgekomen sinds de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties. Roemers toont niet alleen Nederlandse, maar ook oorlogsslachtoffers uit andere landen. De foto's worden gepresenteerd met korte aangrijpende interviews die door Roemers zelf zijn afgenomen. In deze interviews vertellen de geportretteerden onder welke omstandigheden zij blind zijn geworden en beschrijven zij hun dagelijks leven na de oorlog. Met De Ogen van de Oorlog toont de Kunsthal het vervolg op de eerdere tentoonstelling De eindeloze Oorlog  uit 2007. Bij het maken van De eindeloze Oorlog, over veteranen uit de Tweede Wereldoorlog, werd Roemers geraakt door het verhaal van een van de veteranen, de blinde Frederick Bentley. Dat was het begin van zijn onderzoek naar oorlogsblinden in Europa. De Nederlandse band Di-rect gebruikte het beeld van Frederick Bentley voor hun CD Di-rect.

Verhaal

De persoonlijke verhalen naast de portretten in de tentoonstelling getuigen van de absurditeit van de omstandigheden en de onmacht van de geportretteerden wanneer het noodlot toeslaat. Veel van hen zijn getroffen door achtergebleven munitie uit de Tweede Wereldoorlog. Zoals het verhaal van de Duitse Anja Stupp. In 1982 vonden drie speelkameraadjes in het bos iets dat op een kist leek. Toen ze deze open maakten bleek het een pantsermijn te zijn. Door de explosie die volgde werd iedereen gedood, behalve Stupp, destijds 12 jaar. Zij overleefde het omdat ze achter de andere kinderen stond.

Roemers legt de geportretteerden vast tegen een zwarte achtergrond, frontaal van voren in zwart-wit fotografie. Samen met hun verhalen toont hij een indringend portret van slachtoffers die zelf niet meer kunnen zien.

04_De Ogen van de Oorlog - Martin Roemers - BentleyUk.jpg
Frederick Lennart Bentley (1924), Verenigd Koninkrijk, 2004

Martin Roemers

Martin Roemers heeft een bijzondere belangstelling voor de gevolgen van oorlog. Zijn fascinatie voor de thema's oorlog en vrede leidt tot diverse publicaties, zoals ‘Kabul', ‘Tussen vijandige buren' en ‘De laatste lichting'. Werk van Roemers bevindt zich onder andere in de collecties van het Rijksmuseum in Amsterdam en het Legermuseum in Delft. Daarnaast publiceert hij in een scala aan internationale bladen zoals The New York Times, The Guardian en in eigen land onder meer in de Volkskrant, Vrij Nederland en NRC Handelsblad. Roemers heeft verschillende prijzen op zijn naam staan waaronder twee prijzen bij World Press Photo.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt op 14 mei de publicatie The Eyes of War uitgegeven door Hatje Cantz, met 40 zwart-wit foto's en interviews. De teksten zijn in het Nederlands, Engels en Duits. Hans van Blommestein, voormalig art-director van NRC M Magazine en Duitse grafische vormgever Julia Wagner doen de vormgeving. Cees Nooteboom schrijft speciaal voor de publicatie een essay over het onderwerp oorlogsblinden.

02_De Ogen van de Oorlog - Martin Roemers -MeulenNetherlandsV2.jpg
Edith van der Meulen (1931), Nederland, 2010
03_De Ogen van de Oorlog - Martin Roemers -PerryUk.jpg
Norman Perry (1919), Verenigd Koninkrijk, 2007