Opgegroeid in de Oostenrijkse Alpen ziet hij een conflict tussen realiteit en fantasie bij het ervaren van de natuur. Gedurende zijn jeugd voelt het alsof hij "opgroeit in de vakantie van iemand anders". Kessler is gefascineerd door de menselijke interpretaties van de natuur en de esthetische representatie ervan. Serieus maar met humoristische ondertoon ontwikkelt hij installaties over natuurlijke processen, simuleert hij ‘natuurlijke' landschappen en creëert hij actuele interpretaties van cultuurhistorische noties van de natuur. Digitale fotografie en de beeldtaal van het romantische landschapsgenre spelen een belangrijke rol in Kesslers werken die visueel prachtig en tegelijkertijd confronterend zijn.
Vergankelijkheid en romantische landschapschilderkunst
De werken in de tentoonstelling ‘Here and Now!' zijn gebaseerd op Kesslers eigen ervaringen uit zijn jeugd en op zijn reizen naar overweldigende natuurgebieden over de hele wereld zoals Antarctica en Zuid-Amerika. Zijn werk toont verwijzingen naar de westerse kunstgeschiedenis zoals de vergankelijkheid in ‘vanitas' stillevens en de negentiende-eeuwse romantische landschapschilderkunst. De Kunsthal presenteert enkele belangrijke installaties uit zijn oeuvre die met innovatieve technieken belangrijke thema's zoals economische belangen en onze omgang met natuurlijke hulpbronnen aan de kaak stelt.
‘Nowhere to Be Found'
Centerpiece van de tentoonstelling is de installatie ‘Nowhere to Be Found', die bestaat uit een mensenschedel in een aquarium omgeven door levende koralen. Zoutwater en UV licht bootsen de tropische omgeving na en creëren een artificiële omgeving waarin de koralen het grootste deel van hun energie uit de schedel halen. De schedel vergaat langzaam en laat zijn eiwitten achter in het zoutwater waarmee de koralen zich voeden. Net als andere levende wezens zullen de koralen ‘vechten' om licht en voedsel. Sommige koralen zullen het niet redden, anderen overleven het op de schedel en vormen een intrigerend schouwspel.
‘The Sea of Ice / The Wreck of Hope'
In zijn installatie ‘The Sea of Ice / The Wreck of Hope' onderzoekt Kessler hoe de kijk van de mens op het landschap transformeert van een romantische blik naar een opportunistische pre-industriële blik. Hij creëert Casper David Friedrichs schilderij ‘The Sea of Ice, 1823-24' in een architectonisch 3D geprint landschap. Deze kunststof replica staat in het vriesvak van een koelkast vol bier die onderdeel is van een traditioneel Oostenrijkse ‘Stammtisch' setting. En ja, er is gratis bier! Door de koelkast te openen zorgt publiek voor het aangroeien van het ijs terwijl het onder het genot van een biertje kan discussiëren over kunst en andere wereldzaken. De installatie functioneert hiermee ook als sociale sculptuur.
‘Sunset in Simulacrum'
Het werk ‘Sunset in Simulacrum' is een grootschalig billboard van een tropische zonsondergang. Schaamteloos combineert Kessler in dit werk zijn eigen fotomateriaal met digitaal geproduceerde 3D beelden. Het resultaat is een compositie zoals je die in een toeristische brochure tegenkomt. Het is moeilijk te onderscheiden wat de ‘objectieve' werkelijkheid is en wat digitaal gemanipuleerd is.
Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de uitgebreide publicatie ‘Mathias Kessler. Nowhere to Be Found' met een selectie van zijn belangrijkste werken begeleid door teksten van onder meer Emily Ansenk (inleiding), kunsthistoricus Dieter Buchhart, Stephan Berg (directeur Kunstmuseum Bonn) en interviews met kunstenaars Mark Dion, David Brooks en David A. Ross (voormalig directeur Whitney Museum en SFMoMA). Eindredactie Dieter Buchhart, uitgeverij Hatje Cantz, ISBN 978-3-7757-3823-1, € 48.
Pers
Vul uw gegevens in als u bestanden bij deze tentoonstelling wilt downloaden.


