Meesterlijk verzameld
Vijf eeuwen schilderkunst: de collectie Gustav Rau

20 januari 2001 – 6 mei 2001 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
2
Met uitzonderlijke schilderijen uit de collectie van Gustav Rau in huis, is de Kunsthal Rotterdam tijdelijk veranderd in een 'Museum voor Europese Kunst' met 106 representatieve voorbeelden van alle belangrijke stromingen uit vijf eeuwen Europese schilderkunst. De breed opgezette verzameling van Gustav Rau, waarin figuratie de boventoon voert, bevat werken van kunstenaars die in ons land zelden of nooit te zien zijn: Fra Angelico, Ter Borch, Boucher, Canaletto, Corot, Courbet, Cranach, Degas, Gerard Dou, El Greco, Klimt, Macke, Millet, Monet, Morandi, Munch, Pourbus, Renoir, Ribera, Ruysdael en Vuillard. Gustav Rau (Stuttgart 1922) werkte het grootste deel van zijn leven als arts in Afrika. In de toekomst schenkt hij zijn verzameling, die in totaal uit ruim 800 kunstwerken bestaat, aan UNICEF.

Deze tentoonstelling vindt plaats ter gelegenheid van Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa. Voor sommige van de werken in de tentoonstelling geldt dat het een buitenkans is om ze in Nederland te zien. Ze zijn van meesters die in de Collectie Nederland ontbreken of slechts met een weinig representatief stuk vertegenwoordigd zijn. De Franse (post-)impressionisten vormen een zwaartepunt in de tentoonstelling met zes werken van Monet, twee van Renoir, twee van Degas, vier Pisarro's, drie Sisley's, vier werken van Vuillard, twee van Bonnard, terwijl Boudin, Signac en Caillebotte elk met één werk zijn vertegenwoordigd. Voor Nederland is dit een ongekend aantal topstukken van deze stroming. De Spaanse school is vertegenwoordigd met werk van Ribera en een imposante 'Sint Dominicus in gebed' van El Greco. Franse achttiende-eeuwse schilders als Greuze, Fragonard en Watteau zijn opvallend aanwezig, evenals de Engelse portretmeesters Sir Joshua Reynolds en Thomas Gainsborough, van wie in Nederland zelden werken te zien zijn. Ook is een werk te zien van Jan Mandyn; het oeuvre van deze tijdgenoot van Jeroen Bosch is klein en bijzonder. In Nederland heeft alleen het Frans Halsmuseum een werk dat aan deze kunstenaar is toegeschreven. Bij de Hollandse Gouden Eeuw vallen een zeldzaam portret van Judith Leyster en een monumentaal werk van Hendrick Ter Brugghen op. Daarnaast bevat de selectie kwalitatief hoogstaande stukken van onder anderen Frans Post, Gerard Dou, Gerard Ter Borch en Willem van Aelst. De Italiaanse school springt eruit met twee panelen van een altaarstuk uit Fiesole door Fra Angelico en een David en Goliathscene van Guido Reni.

Gustav Rau kan worden beschouwd als een van de meest uitzonderlijke verzamelaars van deze tijd. Een paar keer per jaar verliet hij Afrika voor korte tijd om kunstwerken te kopen voor zijn verzameling. Rau begon in de jaren zestig met verzamelen, eerst alleen beeldhouwwerken, later ook schilderijen. De collectie, met voorbeelden van alle Europese schilderscholen, bevat nu 240 oude meesters, 160 schilderijen uit de negentiende en twintigste eeuw en 220 beeldhouwwerken.

Sponsors

Ministerie van OC&W
Gemeente Rotterdam, Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad
Alliance Française
Stad Rotterdam Verzekering

Samenwerking

De selectie voor de tentoonstelling is gemaakt door Marc Restellini, directeur van het Musée du Luxembourg in Parijs. 

Publicatie

Meester Verzameld, Vijf eeuwen schilderkunst, De collectie Gustav Rau, 2001

foto_212_1.jpg