Is dat geen mooi affiche dan?
150 jaar Gemeentearchief Rotterdam

19 oktober 2007 – 16 december 2007 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
4
De Kunsthal organiseert ter gelegenheid van het honderdvijftigjarig bestaan van het Gemeentearchief Rotterdam de tentoonstelling Is dat geen mooi affiche dan?

Uit de ongeveer vijftigduizend exemplaren tellende verzameling van het Rotterdamse gemeentearchief is een selectie van ruim honderd affiches gemaakt. Samen geven zij een divers beeld van de afgelopen honderdvijftig jaar in de stad. Van het oudste affiche uit 1867 dat een volksconcert van het Rotte’s Mannenkoor aankondigt tot de uitnodiging van de RVS om op 1 januari 2007 een dagje gratis naar de dierentuin te gaan.

Aandachttrekkers

Een indeling in zeven thema’s laat zien wat er in Rotterdam gebeurde en gebeurt op het gebied van scheepvaart, evenementen, muziek, sport, verzekeringen, protesten en handel in producten als koffie, thee en tabak en geeft bovendien een indruk van de ontwikkeling van de Nederlandse affichevormgeving. De Holland Amerika Lijn, Sparta, de firma Van Nelle, Bep van Klaveren, verzekeringen van de Eerste Rotterdamsche, het protest tegen de oorlog in Irak, Metropolis, het Zomercarnaval en de tentoonstelling Rotterdam Ahoy’ komen allemaal aan bod. Net als belangrijke vormgevers waaronder Bart van der Leck, W.H. Gispen, A.M. Cassandre, Mevis en Van Deursen en Hard Werken.

Bijzondere verzameling

De verzameling van de Rotterdamse gemeente werd eind negentiende eeuw door archivaris J.H.W. Unger begonnen. In anderhalve eeuw heeft het archief een collectie opgebouwd met exemplaren waar verzamelaars tegenwoordig veel voor over hebben. Dat terwijl affiches eigenlijk bedoeld waren als wegwerpproducten. Voor deze tentoonstelling verlaten vele affiches voor de eerste keer de Rotterdamse archiefkasten. Vanwege hun zeldzaamheid en kwetsbaarheid zullen ze niet snel opnieuw te zien zijn.

2 Bep van Klaveren.jpg

Samenwerking

Stadsarchief Rotterdam

7 Holland Pop Festival.jpg
6 Statendam - LR.jpg