Museum op schaal 1/7

13 september 2014 – 7 december 2014 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
4
Miniature Olfactory Lab
Peter de Cupere, 2011
De Kunsthal Rotterdam pakt met de tentoonstelling ‘Museum op schaal 1/7' groots uit met honderd miniatuur museumzalen waarin presentaties te zien zijn van Belgische kunstenaars en artistieke bewegingen in de 20e en 21e eeuw.

‘Museum op schaal' is een initiatief van de Belgische galeriehouder Ronny Van de Velde. Van de Velde nodigde meer dan honderd Belgische kunstenaars uit om in miniatuurzalen van 1.00 x 0.65 x 0.60 meter, op een schaal van 1:7, hun werk te tonen. Naast een aantal thematische zalen rond onder andere het symbolisme, het surrealisme, fotografie, de Cobrabeweging en de avantgarde hebben hedendaagse kunstenaars elk hun eigen zaal ingericht. Deelnemende kunstenaars zijn Jan Fabre, Koen Vanmechelen, Jan de Cock, Luc Tuymans, Ann Veronica Janssens, Peter de Cupere, Anne-Mie van Kerckhoven, Panamarenko en vele anderen. ‘Museum op schaal' is een rijke ontmoeting met de Belgische kunst die fantasie en zintuigen prikkelt.

Het museum als subject en object

De gecomprimeerde tentoonstelling is een verzameling van honderd verschillende ‘wonderkamers' - een voorstelling in een voorstelling - die op schaal vele virtuele vierkante meters meer beslaat dan de Kunsthal daadwerkelijk heeft. In het tentoonstellingsontwerp van kunstenaar Wesley Meuris ervaart de bezoeker in de eerste plaats de belangrijkste doelstelling van ieder museum: het verzamelen en het ontsluiten van kunst door het te presenteren in de daarvoor bestemde ruimte. Met een verwijzing naar Marcel Duchamps' beroemde werk Boît-en-valise uit 1936 (een draagbaar museum met verkleinde reproducties van zijn werk) brengt de tentoonstelling zaal na zaal ultieme minitentoonstellingen met slechts één curator aan zet, de kunstenaar zelf.

100 Belgische kunstenaars

Naast klassieke museale presentaties die het geheel in een historische context plaatsen, biedt de tentoonstelling een interessant speelveld voor de kunstenaars. Door de enorme verscheidenheid aan werken, van schilderijen, sculpturen tot installaties, wordt de ruimte voor kunst in deze miniatuurzalen letterlijk en figuurlijk opgerekt. Zo laat Jan Fabre een been van hersenen dwars door het dak en de wanden van zijn museumzaal komen, ruikt Peter de Cupere's miniatuur geurlaboratorium echt naar oliën en stelt Philip de Gobert in zijn tentoonstellingszaal een eigen architectonische ruimte op van een ander imaginair museum. De grote collectie van kleine originele werken zet de bezoeker aan het denken over de rol van schaal en formaat in kunst, over de afstand tussen idee en uitvoering en over de veranderende status en presentatie van kunstwerken.

De interactieve website van Museum to Scale is onderdeel van de tentoonstelling, waarbij bezoekersonline hun favoriete museumzaal kunnen delen.

Zie ook

kurt stallaert.jpg
Kurt Stallaert, 2013

Kunstenaars Museum op Schaal 1/7

Pierre Alechinsky, Ruben Bellinckx, Pascal Bernier, Fred Bervoets, Guillaume Bijl, Bram Bogart, Elke Andreas Boon, Karin Borghouts, Dirk Braeckman, Marcel Broodthaerts, Peter Buggenhout, Jean-Marie Bytebier, Jacques Charlier, Stijn Cole, Leo Copers, Cel Crabeels, Honore d'O, Bert Dankaert, Geoffrey De Beer, Sergio De Beukelaer, Bertde Beul, Lieven De Boeck, Jan De Cock, Peter De Cupere, Phillippe De Gobert, Damien De Lepeleire, Peter De Meyer, Willy De Sauter, Luc Deleu, Ronny Delrue, Wim Delvoye, Denmark, Robert Devriendt, Fred Eerdekens, Nick Ervinck, Jan Fabre, Filip Francis, Michel François, JJ Grandville, Ann Veronica Janssens, Kamagurka, GideonKiefer, Marie Jo Lafontaine, Misonne Léonard, Thomas Lerooy, Tom Liekens, Chantal Maes, Frank Maieu, Kris Martin, Xavier Mellery, Wesley Meuris, Michel Mouffe, Sofie Muller, Johan Muyle, Nadia Naveau, Hans Op de Beeck, Ria Pacquée, Panamarenko, Arne Quinze, Gert Robijns, Peter Rogiers, Guy Rombouts, Kelly Schacht, Kurt Stallaert, Helmut Stallaerts, Boy en Eric Stappaerts, Elly Strik, Walter Swennen, Johan Tahon, Koen Theys, Ante Timmermans, Luc Tuymans, Stefaan Van Akoleyen, Walter , Van Beirendonck, Guy Van Bossche, Camiel Van Breedam, Joris Van De Moortel, Rinus Van de Velde, Koen Van den Broek, Etienne Van Doorslaer, Fik Van Gestel, Paul Van Hoeydonck, Jan Van Imschoot, Benoit Van Innis, Anne-Mie Van Kerckhoven, Jan Van Oost, Tamara Van San, Hannes Van Severen, Philippe Van Snick, Els Vanden Meersch, Guy Vandenbranden, Stefan Vanfleteren, Koen Vanmechelen, Jan Vanriet, Wout Vercammen, Angel Vergara, Liliane Vertessen, Andy Wauman, Cindy Wright, Dirk Zoete.

Kunstenaars in overzichtszalen

Pierre Alechinsky, Christian Dotremont, Reinhoud D'Haese en Raoul Ubac; Arocha Carla & Stéphane Schraenen; Dan Van Severen, Etienne Van Doorslaer en Mark Verstockt; Jozef Peeters, Felix De Boeck, Paul Joostens, Jos Leonard, Victor Servranckx en René Magritte; Karin Borghouts, Felten- Massinger, Chantal Maes, Arno Roncada, Phillippe De Gobert en Elke Andreas Boon; Paul Van Hoeydonck en Mark Verstockt; René Magritte, Marcel Broodthaers en Panamarenko; René Magritte, Marcel Mariën, Leo Dohmen, Paul Magritte en Geert Van Bruane.

Publicatie

Bij de tentoonstelling 'Museum to Scale 1/7' verschijnt een gelijknamige rijk geïllustreerde catalogus in het Nederlands, Frans en Engels (hard cover, prijs €59,-). Uitgegeven door Pandora Publishers & Ronny Van De Velde (ISBN: 978-90-5325-363-2).

Pers

Vul uw gegevens in als u bestanden bij deze tentoonstelling wilt downloaden.

Open formulier

03_koen vanmechelen - LR.jpg
In - Vetro - C.C.P., Koen Vanmechelen, 2011
arocha & schraenen.jpg
Arocha/Schraenen, 2013
18_philippe de gobert - LR.jpg
The Studio , Phillippe de Gobert, 2012