Het Kraaipotlood
Nacho Simal

9 september 2011 – 6 november 2011 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
6
Voor de tweede editie van Kunsthal Light maakt de Spaanse kunstenaar Nacho Simal dit najaar een speciaal ontworpen wandschildering op de witte wand van de etalage in de Kunsthal Rotterdam. Vanaf 1 september is op straatniveau door de etalage te zien hoe Simal ter plekke schildert. De oplevering van het kunstwerk valt samen met het Wereld van Witte de With festival, een driedaags kunstfestival dat de straat claimt voor jonge Europese Kunstenaars, waar de Kunsthal deel van uitmaakt.

De Kunsthal Rotterdam ontwikkelt een nieuw programma met de titel Kunsthal Light. Dit programma  richt zich op het creëren van kansen voor talentvolle kunstenaars met een internationale achtergrond en / of dubbele nationaliteit en voor de zogenaamde 'mid- career' kunstenaars. Kunsthal Light richt de spotlight in het bijzonder op ‘modern muralists', urban-, graffitti- en stripkunstenaars. De Kunsthal stelt drie keer per jaar voor een periode van acht weken de etalage langs de hellingbaan beschikbaar aan een kunstenaar die de vrije hand krijgt deze in te richten. Vanwege de glazen wand van de etalage is het werk ook voor publiek buiten te zien en vormt de toegangsprijs geen barrière.

Kunsthal Light#2

Nacho Simal

Nacho Simal (1974) is geboren in Zaragoza en hij studeerde af aan de kunstacademie Sant Jordi in Barcelona. Hij woont en werkt sinds 1992 in de Catalaanse hoofdstad. In 2001 richtte hij met Rubén Escalona het collectief E.T. (Estudiosos del Tema) op. Binnen het collectief komen strips, kunst, videokunst en elektronische muziek bij elkaar. Sinds 2008 is E.T. een stichting en uitgeverij, geleid door Gonzalo Rueda. De belangrijkste uitgave is het kunststripblad La Cruda, waarin een keur van internationale kunstenaars publiceert, onder wie ook Nederlandse.

In de galerie van E.T. exposeerde in 2010 het Nederlands collectief Lamelos. Het werk van dit kwartet sluit naadloos aan bij de raadselachtige werelden van Nacho Simal; vergezichten op eindeloze landschappen die worden bewoond door vreemdsoortige planten en dieren. Een olifant zoekt een hand om de vruchten mee uit een boom te plukken. Een pinguïn gaat in kaplaarzen op poolexpeditie en een legertje onbestemde knaagdieren bewondert een golvend zilveren landschap. Er komen weinig mensen in zijn werken voor. Ze lijken zich in de tekeningen niet te kunnen bewegen, ze worden bewusteloos door een dier gedragen of zitten tot aan de nek vast in de grond. Soms belicht Simal een situatie of reeks gebeurtenissen in een serie vanuit verschillende perspectieven.

Nacho 17.jpg
Nacho.JPG