Odd Nerdrum
Nieuwe oude meester

16 januari 1999 – 14 maart 1999 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
4
De Noorse schilder Odd Nerdrum (geboren 1944) is in eigen land een fenomeen. Al meer dan dertig jaar veroorzaken zijn figuratieve doeken, die in de grandioze stijl van de 'oude meesters' zijn geschilderd, felle debatten tussen bewonderaars en hen die zijn werk verafschuwen.

Hedendaagse kunstenaar die werkt in de stijl van Caravaggio en Rembrandt

Odd Nerdrum werkt al dertig jaar in een zelfgekozen isolement, hetgeen heeft geresulteerd in een oeuvre dat in alle opzichten merkwaardig kan worden genoemd. De Noorse kunstenaar ontwikkelde een eigen programma waarin hij zich afzet tegen het modernisme en aansluiting zoekt bij de schilderkunstige traditie van Caravaggio, Rembrandt, Goya en Courbet: grote schildersgenieën, revolutionairen eigenlijk, die volgens Nerdrum op net zo'n gespannen voet met hun tijd en tijdgenoten-kunstenaars leefden als hij met o.a. Beuys en Warhol. 

Behalve de ambachtelijke schildertechniek en de klassieke composities in clair-obscur, is de allegorische vorm, waarin existentiële thema's als leven, dood, liefde, verlies en hoop zijn gevat, onvergelijkbaar met andere schilderkunst uit heden en verleden. Nerdrum situeert zijn allegorieën in onheilspellende landschappen die niet van deze wereld lijken.

Publicatie

Odd Nerdrum, Storyteller and Self-revealer, Kunsthal Rotterdam 1998

foto_163_1.jpg