Onze tunnel
75 jaar Maastunnel Rotterdam

14 januari 2017 – 23 april 2017 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
De Rotterdamse Maastunnel is bijna jarig! Op 14 februari 2017 bestaat de Maastunnel precies 75 jaar. Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van ‘Onze tunnel’ wijdt de Kunsthal Rotterdam in samenwerking met de gemeente Rotterdam een tentoonstelling aan de oudste verkeerstunnel van Nederland.

De Maastunnel, met haar bijzondere ventilatiegebouwen ontworpen door architect Ad van der Steur, is sinds 2012 een beschermd en geliefd Rijksmonument. Welke rol speelt de tunnel in de historie van Rotterdam en hoe beleven Rotterdammers deze spraakmakende oeververbinding tussen Rotterdam-Noord en -Zuid? Iedere Rotterdammer − met de fiets op de houten roltrap of met de auto door de gelig verlichte tunnel − heeft ervaringen met en herinneringen aan de tunnel. Aan de hand van films, foto’s en verhalen komt de geschiedenis en toekomst van de Maastunnel in de Kunsthal tot leven.

Beleef de tunnel in de Kunsthal

De tentoonstelling besteedt aandacht aan de voorbereiding en bouw van de tunnel, het nut en de noodzaak van een tweede oeververbinding, de ingenieurs en het ontwerp. De nagebouwde tunnelwand in de Kunsthal, inclusief delen van de originele houten roltraptreden, de kenmerkende gele natriumverlichting, het mozaïek en de mogelijkheid om zelf te fietsen, geven een echte ‘tunnelervaring’. Bezoekers kunnen de tunnel beleven aan de hand van verhalen van mensen die bijzondere momenten in of bij de tunnel hebben meegemaakt. Zoals het verhaal van een van de drie jonge belhamels uit Charlois, die in 1942 met kapotte schoenen en gescheurde kleren de tunnel ingingen nog voor de opening. Authentiek filmmateriaal over de bouw, over reparaties aan de kenmerkende roltrappen tot en met de plaatsing van het kunstwerk ‘HIER’ en ‘DAAR’ van architecte Vesta Kroese laten zien wat er in en rondom de tunnel gebeurt.

Klaar voor de toekomst

Met de grootscheepse renovatie en restauratie vanaf medio 2017 tot medio 2019 voor de boeg, licht de tentoonstelling een tipje van de sluier op over de toekomst van de Maastunnel. Bezoekers kunnen met een Virtual Reality bril ervaren wat er allemaal in en aan de tunnel gaat veranderen. Op www.maastunnel.nl (online vanaf 14 januari 2017) is meer te lezen over de renovatie van de tunnel. 

09_Onze_tunnel_75jaarMaastunnel_KunsthalRotterdam.jpg
Maastunnel © Kees Molkenboer / Nederlands Fotomuseum

Pers

Kunsthal Shop en terras weer open!
De Kunsthal Shop en het terras van het Kunsthalcafé zijn weer open van dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.30 uur. De Kunsthal is momenteel nog gesloten. Blijf op de hoogte.
Meld je aan voor de nieuwsbrief