Opium
Het zwarte parfum

28 april 2007 – 7 oktober 2007 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
4
Het roken van opium is voor velen een in nevelen gehuld ritueel. De expositie in de Kunsthal Rotterdam vormt een wereldprimeur met het tonen van de rijkdom van dit voornamelijk Chinese gebruik.

Naast een historisch overzicht is een unieke collectie van exclusieve voorwerpen die werden gebruikt bij het roken van opium te bewonderen, zoals kostbare opiumpijpen, lampen en zeldzame parafernalia. Hoogtepunt is een model op ware grootte van een luxueus interieur van een opiumkit met een rijk versierd opiumbed uit het einde van de 19e eeuw.

Een wereldprimeur!

Magische aantrekkingskracht

Tot op de dag van vandaag heeft opium een magische aantrekkingskracht. Het woord roept een mysterieuze wereld op van avontuur en duistere romantiek. Opium wordt beschouwd als een hemels geschenk, maar ook als veroorzaker van bittere ellende. Al in de Klassieke Oudheid is geschreven over de wonderbaarlijke werking van het sap dat gewonnen wordt uit de papaver somniferum. Wereldwijd is het bekend om zijn adequate werking tegen diverse kwalen en ter verlichting van lichamelijke pijn. Daarnaast biedt het de mogelijkheid tot ontsnapping uit de grauwe werkelijkheid. Tal van schrijvers zoals Oscar Wilde en Charles Dickens en beeldend kunstenaars hebben inspiratie geput uit de visioenen die zij tijdens het gebruik van opium kregen. Toch doemt onherroepelijk de schaduwzijde op voor degenen die zich losbandig overgeven aan dit genotmiddel. Gewenning leidt tot afhankelijkheid en eenmaal verslaafd is er meestal geen weg terug. Vooral dit heeft opium een negatieve reputatie gegeven.

Opium_0020.jpg

Publicatie

Rijk geïllustreerd boek ‘Opium. Het zwarte parfum. Kunst en geschiedenis van een verloren ritueel', Mercatorfonds, ISBN 978 906153 7373, € 49,50. Ook verkrijgbaar in Engels en Frans.

Samenwerking 

De tentoonstelling is samengesteld uit de privécollecties van Ferry Bertholet en Cees Hogendoorn.

09_Opium_Detail of a silver opium pipe saddle, Bertholet collection - LR.jpg
02_Opium.jpg