Osman Turhan
Cartoons voor Zaman

2 februari 2008 – 1 juni 2008 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
A
Sinds 1999 is Turkije kandidaat-lid van de Europese Unie. Twijfel vanuit Europa heeft toetreding vooralsnog belet. De Kunsthal Rotterdam presenteert een overzicht van cartoons die illustrator Osman Turhan hierover maakte.

De rake cartoons van Turhan maken vanuit Turks perspectief en op hilarische wijze de knelpunten en dilemma's van het debat duidelijk. De tekeningen verschenen eerder in de internationaal verspreide Turkse krant Zaman.

Verdeeldheid

Turhan laat met de nodige humor de struikelblokken en de verdeeldheid in het onderhandelingsproces zien. Met heldere kleuren en overtuigende lijnvoering maakt de cartoonist duidelijk dat officieel lidmaatschap maar moeizaam dichterbij komt. Premier Erdogan wiebelt op een koord dat door de EU wordt vastgehouden of probeert op een hobbelpaard Europa te bereiken. In Turhans cartoons is Europa een lastig in te nemen vesting en voert de weg van Turkije naar het continent langs een gebarricadeerde of zelfs doodlopende route.

Osman Turhan

Osman Turhan werd in 1976 in Mersin geboren. Tijdens zijn studie aan de kunstacademie werkte hij als illustrator voor lokale kranten en tijdschriften. Turhan maakt niet alleen cartoons, maar ook illustraties voor kinderboeken en commercieel design. Met zijn cartoons heeft hij verschillende prijzen gewonnen. Turhan werkt als cartoonist voor de in Istanbul gevestigde krant Zaman.

3. Osman Turhan - ab-yolu.jpg

Symposium

In maart vindt een symposium plaats over Turkije en Europa.

Samenwerking

Het Turks Nederlandse dagblad Zaman (Time Media Group).

2. Osman Turhan - LR.jpg