Panorama Rotterdam
Meesters aan de Maas 1820-1940

8 september 2001 – 6 januari 2002 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
2
Het Rotterdamse stadsgezicht staat centraal op de grote najaarstentoonstelling in de Kunsthal Rotterdam. Op zoek naar Rembrandt en het 'Hollandse Licht' reisden vanaf het begin van de negentiende eeuw buitenlandse kunstenaars naar Rotterdam, om de dynamische havenstad aan de Maas met zijn specifieke lichteffecten vast te leggen.

Honderdtwintig schilderijen en vijftig werken op papier uit de periode 1820-1940 laten zien hoe de Maasstad buitenlandse kunstenaars als William Turner, Camille Corot, Eugène Boudin, Paul Signac en Kurt Schwitters wist te inspireren. Ook tientallen Nederlandse kunstenaars, zoals George Hendrik Breitner, Jan Sluijters en Charley Toorop gaven gestalte aan het Rotterdam van voor het dramatische bombardement.

Voor het eerst in Nederland worden drie zeldzame schetsboeken getoond van de grote Engelse schilder William Turner, afkomstig uit de collectie van de Tate Gallery in Londen: 'The Dort Sketchbook' uit 1817, 'The Rotterdam Sketchbook' en 'The Rotterdam and Rhine Sketchbook', beide uit 1841. Bijzonder zijn ook de vroege en weinig bekende stukken van internationale vernieuwers als Albert Marquet of Kurt Schwitters, waarvan enkele nooit eerder in Nederland te zien waren.

Met zeldzame schetsboeken van William Turner

Panorama Rotterdam biedt een ruim en internationaal samengesteld overzicht en laat zien op welke wijze Europese kunstenaars tussen ca. 1820 en 1940, die korte of langere tijd in Rotterdam verbleven, hieraan gestalte gaven. De tentoonstelling laat de kunsthistorische ontwikkelingen zien in de Europese schilderkunst en de evolutie van het stadsgezicht als beproefd schildersthema. Tegelijkertijd belicht Panorama Rotterdam zo een nauwkeurige topografie van een snel veranderende stad, die in korte tijd expandeerde tot de grootste haven ter wereld.

'Panorama Rotterdam' vindt plaats in het kader van Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa 2001.

Sponsors

Deloitte & Touche
AKD Prinsen Van Wijmen advocaten en notarissen 

foto_227_2.jpg