Playboyfotografie in Nederland
1983-2003

22 maart 2003 – 29 juni 2003 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de Nederlandse Playboy presenteert de Kunsthal de vijftig mooiste foto's van Nederlandse fotografen als Erwin Olaf, Inez van Lamsweerde, Jaap Vliegenthart, Paul Huf, Govert de Roos, Carli Hermès, Hans Petersen, Cornelie Tollens en Frans Jansen.

De tentoonstelling laat zien dat Playboyfotografie een eigen gezicht heeft binnen de naaktfotografie. Naakt in Playboy voldoet altijd aan de door het blad zelf geformuleerde normen waarbij een afgewogen balans tussen erotiek en esthetiek maatgevend is. De selectie in de Kunsthal biedt een verrassend historisch overzicht en laat voor het eerst op museale wijze een tot nu toe onderbelicht aspect van de hedendaagse Nederlandse fotografie zien. Bij de selectie vormen fotografische criteria het uitgangspunt. Daarnaast geven bekende Nederlandse modellen, zoals Patricia Paay, Monique Sluyter, Adèle Bloemendaal, Anna-Marie Goddard, Froukje de Both en Katja Schuurman, het geheel een extra uitstraling.

De mooiste foto's uit Playboy

Topfotografen

De selectie in de Kunsthal toont de individuele stijlen en veranderingen in de Playboyfotografie van de afgelopen twintig jaar. Van de eerste foto uit 1983 van Wim Baggelaar, via de wilde glamourfoto van Patty Brard gemaakt door Paul Huf in 1988, tot aan de intieme close-up van Katja Schuurman door Frans Jansen uit 2002. Steevast weet de redactie van het magazine vrouwen voor de camera te krijgen die om verschillende redenen in de actualiteit staan, of ze nu afkomstig zijn uit de showbizz of de politiek. Playboyfoto's tonen niet zozeer een veranderend tijdsbeeld, maar staan garant voor kwalitatieve sensuele fotografie. De aankleding verraadt echter de periode waarin de foto is ontstaan. In de jaren 80 zijn attributen nog ruimschoots aanwezig, tegenwoordig plaatsen fotografen de modellen steeds minder in een volle omgeving en gaat alle aandacht uit naar dat waar het omgaat: de schoonheid van de vrouw.

foto_256_2.jpg