200 jaar Prix de Rome
Dé kunst- en architectuurprijs van Nederland

24 februari 2009 – 1 juni 2009 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
2
Hal
A
Met ‘200 jaar Prix de Rome' presenteert de Kunsthal Rotterdam in haar grote daglichthal de rijke geschiedenis van de oudste kunstprijs voor beeldende kunst en architectuur van Nederland.

Ruim 150 schilderijen, tekeningen, objecten, maquettes en video's bieden een unieke kijk op twee eeuwen Prix de Rome. Een groot aantal van de werken is nooit eerder tentoongesteld. Naast kunstwerken van o.a. J.E.C. Alberti, Jan Sluijters, Pier Pander en Alicia Framis geven juryrapporten, briefwisselingen en verhalen van deelnemers en winnaars een beeld van de achtergrond en ontwikkeling van de Prix de Rome. Het historische overzicht laat de kunstprijs zien als spiegel van de moderne kunst door de tijd heen, van de vroegste winnaar J.E.C. Alberti in 1808 tot de winnende foto's van Viviane Sassen in 2008.

Kunstprijs vol met anekdotes
AD

Nationaal erfgoed

De ruime en zeer gevarieerde selectie kunstwerken geeft inzicht in de veranderende opvattingen over de rol van de kunstenaar, de ideeën over kunst en architectuur in de samenleving en de ontwikkeling van het Nederlandse kunstklimaat door de jaren heen. De tentoonstelling is een bloemlezing van de kunst en architectuur van 1808 tot nu: van het idealisme van Alberti en het realisme van Charles Eyck tot het hedendaagse werk van Charlotte Schleiffert en Elspeth Diederix.

Kunst en jurering

Fragmenten uit juryrapporten, brieven van kunstenaars, persoonlijke verhalen van de winnaars, parafernalia en ander documentatiemateriaal kleuren de geschiedenis van de Prix de Rome verder in. Het materiaal belicht het verleden en de achtergrond van de kunstprijs en vertelt het verhaal van succes, triomf en competitie. De tentoonstelling gaat in op de ontwikkeling van de wedstrijd en de Romereis die de eerste Prix winnaars maken. Daarnaast wordt duidelijk hoe de nominatie en beoordeling van de deelnemers aan de Prix de Rome verloopt en hoe de strenge academische praktijk daarvan na 1985 drastisch verandert.

Architect Tom Postma en grafisch ontwerper Irma Boom tekenden voor het tentoonstellingsontwerp.

In samenwerking met

Rijksakademie Amsterdam, Instituut Collectie Nederland (ICN), Avro en Uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Jubileumpublicatie

Bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam verschijnt de publicatie 200 jaar Prix de Rome(Nederlands: ISBN 978 90 468 0461, Engels: ISBN 978 90 468 0522 0). De tentoonstelling is onderdeel van de jubileummanifestatie van de Prix de Rome die in mei wordt afgesloten met de prijsuitreiking van de Prix de Rome 2009 voor beeldende kunst.

Sponsors

INBO, SNS Reaalfonds, Mondriaanstichting, MAB Development, Prins Bernard Cultuurfonds, VSB Fonds, Bank Giro Loterij en Fiat.

02) Jan Sluijters, Eliza en de zoon der Sunamitische vrouw, 1904 - LR.jpg
Prix de R006 - Foto Jan Adriaans en Job Janssen.jpg
Prix de R025 - Foto Jan Adriaans en Job Janssen.jpg