René Burri
Retrospectief

16 april 2010 – 22 augustus 2010 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
1
Che Guevara op het ministerie van industrie
Havana, Cuba, 1963
Met ruim tweehonderd foto's presenteert de Kunsthal Rotterdam voor het eerst in Nederland het omvangrijke oeuvre van de beroemde Zwitserse Magnum fotograaf René Burri.

Het retrospectief met voornamelijk vintage prints en persoonlijke documenten geeft inzicht in de veelzijdigheid aan onderwerpen die Burri in de afgelopen vijftig jaar heeft gefotografeerd. Van zijn eerste serie over doofstomme Zwitserse kinderen uit 1955 die hem internationaal aanzien gaf tot zijn verslag van naoorlogs Duitsland en zijn iconische stadsgezichten van Sao Paolo. Ook zijn Burri's portretten te zien van politieke en culturele sleutelfiguren van de twintigste eeuw, onder wie Che Guevara, Richard Nixon, Alberto Giacometti en Pablo Picasso.

Che Guevara

Het grote publiek kent René Burri van het beroemde portret dat hij in 1963 maakt van Che Guevara. De foto van de ontspannen Guevara met een grote sigaar in zijn rechtermondhoek gaat de hele wereld over. Het maakt Burri op slag beroemd. In de tentoonstelling is te zien dat de foto onderdeel is van een serie die Burri van Guevara maakte. Het typeert Burri's manier van fotograferen. Hij wacht niet op hét moment, maar doet in serie verslag van de gebeurtenissen die zich voor zijn lens afspelen. Burri is in zijn fotografie direct en verschilt radicaal van zijn vriend Henri Cartier-Bresson die afdrukt op het moment suprême. 

Internationaal

Het oeuvre van Burri is even omvangrijk als uniek. Naast het portret van Che Guevara zijn Burri's portretten van grote kunstenaars als Picasso en Tinguely en zijn opnames van de moderne architectuur in Rio de Janeiro en Brasilia hoogtepunten uit zijn oeuvre. Het is slechts een kleine greep uit het veelzijdige fotowerk van de Zwitserse fotograaf. Vanaf de jaren vijftig gaat Burri de wereld over om grote maatschappelijke en politieke gebeurtenissen vast te leggen. Een staatsbezoek van Nixon, de oorlogen in Vietnam en Zuid-Korea, de spanningen van de Koude Oorlog en de revolutie in Cuba, steeds opnieuw is Burri ooggetuige.

Kunstenaarsvrienden

Fotografen als Henri Cartier-Bresson en Robert Frank, actrices als Ingrid Bergman en kunstenaars als Yves Klein en Pablo Picasso behoren tot Burri's vriendenkring. Hij bezoekt ze thuis, in hun atelier of in het café. Burri fotografeert hen tijdens hun dagelijkse werkzaamheden. Hij portretteert Alberto Giacometti werkend in zijn atelier aan één van zijn sculpturen en Le Corbusier in zijn werkkamer. Zijn goede vriend Jean Tinguely volgt hij van heel dichtbij tijdens de bouw van diverse van zijn spectaculaire bewegende machines. Het levert spontane foto's op.

In samenwerking met

Magnum Photos, Parijs

Bij Galerie Wouter van Leeuwen in Amsterdam vindt van 3 april tot en met 8 mei 2010 de verkooptentoonstelling 'René Burri, Icons' plaats.

3. René Burri -  Sao Paolo - LR.jpg
Mannen op een dak, Sao Paolo, Brazilië, 1960
6. René Burri - School voor doofstomme kinderen, Zürich, Zwitserland, 1946.jpg
School voor de doofstomme kinderen, Zürich, Zwitserland, 1946