Fall Out
Robert Knoth

1 september 2007 – 18 november 2007 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
5
Robert Knoth fotografeert plaatsen in de voormalige Sovjet-Unie. Het leven lijkt er niet anders dan elders. Er wordt gewerkt en gesport, kinderen gaan naar school, vee graast in de wei. Het verschil wordt duidelijk met de wetenschap dat Knoth in Tsjernobyl, Majak en Tomsk fotografeert.

Met de tentoonstelling Fall Out presenteert de Kunsthal Rotterdam indringende portretten en landschappen van Oekraïne, Rusland en Kazachstan. De sobere zwart-wit foto's laten een samenleving zien waar het leven ogenschijnlijk ‘normaal' is, maar waaruit op het tweede gezicht blijkt dat het verleden er nog altijd de baas is.

Tsjernobyl

De kernramp die 21 jaar geleden in de nacht van 25 op 26 april 1986 in Tsjernobyl plaatsvond, staat in ons collectieve geheugen gegrift. De grote wolk radioactief materiaal die vrijkwam, dreef door de wind over het gehele noordelijke halfrond. In 2006 reist Robert Knoth met zijn camera naar de Oekraïne waar de verongelukte centrale stond, maar ook naar de Russische plaatsen Majak en Tomsk en het Kazachstaanse Semipalatinsk, plaatsen waar al eerder mysterieuze nucleaire ongelukken gebeurden.

7. Robert Knoth - Tomsk 6x6, Nauomovka Russia - Ekaterina Makrushina - LR.jpg

Met dank aan

Greenpeace Nederland

Publicatie

A. de Jong en R. Knoth, Certificate No. 00358, Uitgeverij Mets & Schilt (ISBN 9789053304921)

Zie ook

2. Robert Knoth - Chernobyl 6x6, Gomel Belarus — Annya Pesenko - LR.jpg