Robert Smit
(Leeg huis)

31 mei 2000 – 24 september 2000 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
A
Robert Smit is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Nederlandse en internationale sieraden avant-garde. De tentoonstelling in de Kunsthal omvat vooral recente ontwerpen, waarvan een deel speciaal voor de tentoonstelling werd gemaakt.

De juwelen van Robert Smit zijn bekend vanwege hun complexe, veelal persoonlijke symbolen, die overeenkomsten vertonen met de abstracte geometrische vormen van Piet Mondriaan en De Stijl. Smit combineert goud met industriële en onconventionele materialen. Grote delen van het oppervlak zijn bedekt met verf of email, waarover soms gouden inscripties of lijnen zijn aangebracht. Smit combineert abstracte en verhalende elementen en plaagt de toeschouwer met een groot aantal mogelijke betekenissen. 

Juwelen van Robert Smit

In de tentoonstelling neemt Robert Smit de toeschouwer mee door een 'leeg huis'. De kamers zijn gevuld met zijn herinneringen, met beelden die vorm krijgen in zijn ontwerpen. Zo is Bello, de lievelingshond uit zijn jeugd, een veelvuldig terugkerend thema. En ook het kleine meisje Lili, een stripfiguurtje van Moebius, dat haar schoonheid en seksualiteit ontdekt. Robert Smit (1941) werd in Delft geboren en woont en werkt momenteel in Amsterdam.

Publicatie

G. Staal (red.), Robert Smit, Empty House, Leeres Haus, Casa Vuota

foto_199_1.jpg