Ron Arad
Design

9 mei 1998 – 28 juni 1998 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
De Kunsthal presenteert nieuwe meubelontwerpen van de Engelse ontwerper Ron Arad. De tentoonstelling in de Kunsthal is de eerste one man show in Nederland van deze zeer productieve ontwerper.

Arad raakte vooral bekend door zijn volstrekt persoonlijke vormentaal die tot uiting komt in de talloze stoelen, tafels, kasten en architectonische projecten die hij vanaf de jaren tachtig wereldwijd realiseerde. Kenmerkend voor veel van zijn ontwerpen is de rauwe, onafwerkte behandeling van de verschillende soorten metaal die hij voor zijn stoelen gebruikt. Ook de enorme omvang van veel van zijn stoelen maken een stoel van Ron Arad direct herkenbaar. Dit komt in de titels van zijn meubels terug, Big Easy, Well Tempered Chair en Little Heavy zijn in dit verband sprekende voorbeelden. 

Eerste one-man show in Nederland

Een van zijn bekendste ontwerpen is de boekenworm, een flexibele strip die als boekenplank in vrijwel elke gewenste vorm tegen de wand geschroefd kan worden. De haast voor de hand liggende eenvoud en de radicale oplossing voor een oud gegeven maken de boekenworm tot één van de designklassiekers van de afgelopen. Van recente datum is een cd-rek, ontworpen voor Alessi, dat met deze tentoonstelling in Nederland geïntroduceerd wordt.

foto_143_2.jpg