Rondom Porto
Blik op de stad en haar omgeving

31 maart 2000 – 28 mei 2000 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
2
De tentoonstelling Rondom Porto vormt de opmaat tot het jaar 2001 waarin Rotterdam en Porto de culturele hoofdsteden van Europa zijn. De tentoonstelling biedt een overzicht van de culturele geschiedenis van Porto, met topstukken uit de verschillende musea, maar ook de traditie van de beroemde wijn uit deze streek wordt uitgebreid belicht.

De dynamische, bedrijvige havenstad aan de Rio Douro is de spil van de noordelijke kuststreek en gaf naam aan het koninkrijk Portugal, dat in de twaalfde eeuw ontstond. Vanaf de veertiende eeuw ontwikkelde Porto zich gestaag tot een belangrijke haven- en handelsstad, die zich vooral op Noord-Europa (m.n. Vlaanderen) oriënteerde. De stad kende haar grootste bloeiperiode in de zeventiende en achttiende eeuw en valt op door de barokke kerken, sierlijke koopmanshuizen en brede boulevards.

De geschiedenis van Porto, culturele hoofdstad van Europa in 2001

De geschiedenis van het gebied wordt in beeld gebracht met schilderijen, sculpturen, teksten en oude landkaarten. Te zien zijn o.a. een prehistorische steen met inscripties, een Bacchus-beeld uit de Romeinse tijd en een veertiende-eeuws Madonna-beeld uit het Cisterciënzer klooster S. João de Tarouca en foto's van de 'Noite de S. João', het feest van Johannes de Doper. Ook het hedendaagse Porto krijgt ruime aandacht met architectuurfoto's, acht panoramafoto's van Hans van der Meer en maquettes van Alvaro Siza en Rem Koolhaas. Porto en de port wijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De rivier de Douro vormt de verbinding tussen de wijnproducerende regio en de exporterende stad. De tentoonstelling biedt een uitgebreid overzicht van de belangwekkende culturele traditie van de port. De drie soorten rode port Ruby port, Tawny port en Vintage port kunnen door de bezoekers in de Kunsthal worden geproefd.

Publicatie

Rondom Porto

foto_192_1.jpg