Kaïn en Abel
Sam Peeters

30 maart 2012 – 10 juni 2012 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
6
Voor de vierde editie van Kunsthal Light is de Nederlandse kunstenaar Sam Peeters (1976), een van de leden van hetstripcollectief Lamelos, uitgenodigd. Hij tekent het klassieke Bijbelse verhaal van de broers Kaïn en Abel.

Dit eeuwenoude verhaal is in de kunstgeschiedenis al vaak verbeeld. Peeters creëert een hedendaagse stripvariant van het drama dat zich tussen de eerste twee zonen van Adam en Eva afspeelt - van offers, jaloezie en moord tot verraad en verbanning. De muur vullende strip is van buitenaf te zien in de etalage langs de hellingbaan van de Kunsthal. Vanaf 22 maart is Peeters voor iedereen zichtbaar aan het werk.

kunsthal light #4

Verhalen met een twist

Sam Peeters heeft een voorliefde voor oude mythes en spannende drama's. In zijn strips vertelt hij verhalen op doeltreffende wijze, waarbij hij speelt met onder meer verschillende leesrichtingen, clichés, metaforen, kleurgebruik, heldere lijnvoering en kaderindeling. Humor en een cartoonachtige tekenstijl kenmerken zijn werk. De serie tekeningen die Peeters speciaal voor de etalage maakt, toont de strijd tussen Kaïn en Abel in absurde en droogkomische beelden. Kaïn is een harde werker op het land. Zijn broer Abel is schaapsherder die, vol van berouw over de fout van zijn ouders - het eten van de appel waardoor ze uit het Hof van Eden zijn verdreven - zijn beste schapen aan God offert. Kaïn ziet dit en offert vervolgens zijn beste oogst. Zijn offer wordt echter niet aangenomen, omdat Kaïn dit volgens God niet uit overtuiging doet. Uit woede doodt Kaïn zijn broer. Als straf dwingt God hem om een zwervend bestaan te leiden.

Sam Peeters

Sam Peeters maakt al jaren deel uit van het bekende Nederlandse stripcollectief Lamelos. In 2000 studeert hij af aan de Christelijke Academie voor Beeldende Kunsten Kampen in de afstudeerrichting Illustraties. Sindsdien is Peeters werk te zien in talrijke publicaties zoals ‘La Cruda' en ‘Mooi is dat', op boekomslagen, in tentoonstellingen, en in presentaties van Lamelos. In 2010 is zijn eerste  solostrip ‘In de schaduw van mijn lul' uitgekomen, een humorvol scheppingsverhaal over een hele wereld in de slagschaduw van een lid. Peeters is docent Comic Design aan de Kunstacademie Artez in Zwolle. 

Artist Talk

Op vrijdag 30 maart om 17.15 uur vindt een Artist Talk plaats met Sam Peeters als onderdeel van Art&Drinks after Work.

 

02_ Sam Peeters aan het werk in de Kunsthal.jpg
03_ Sam Peeters aan het werk in de Kunsthal.jpg
Sam Peeters in de Kunsthal 083.jpg