Schiet je leven - No Olho da Rua
Braziliaanse straatkinderen

12 februari 2000 – 21 mei 2000 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
6
Schiet je leven is een fotopresentatie die vanaf 12 februari te zien is in de etalage van de Kunsthal Rotterdam. De tien foto's op posterformaat zijn gemaakt door straatkinderen uit de miljoenenstad Belo Horizonte, de op twee na grootste metropool van Brazilië.

Door explosieve groei kampt de stad met een extreem groot aantal zwerfkinderen. Vijfentachtig procent van deze zwerfkinderen is drugsverslaafd en velen van hen zijn besmet met het HIV-virus of hebben al aids. Vaak hebben ze geen vast onderkomen.

Braziliaanse straatkinderen fotograferen hun leven

De Britse fotograaf Julian Germain (geb. 1962) reisde in 1996 naar Belo Horizonte om hulp te bieden en om het leven van straatkinderen zo authentiek mogelijk in beeld te brengen. Daar werkte hij samen met een Braziliaans echtpaar, kunstenares Patricia Azevedo en grafisch ontwerper Murilo Godoy. Een week lang werden elke dag dertig camera's uitgedeeld en konden de kinderen ongelimiteerd rolletjes vol schieten over hun leven. Dit leverde een eigenaardige verzameling snapshots op. Het geeft een goed beeld van hun energieke, chaotische leven dat zij spontaan vastlegden. Pasgeboren baby's, de rug van een politieman en een sneeuwwitte eend in een vervuilde vijver zijn voorbeelden van de vele foto's.

foto_190_1.jpg