Schilders van Parijs, van Renoir tot Picasso
meesterstukken uit de verzameling Oscar Ghez

2 oktober 2004 – 3 april 2005 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
2
Al op jonge leeftijd toont Oscar Ghez grote interesse voor kunst. Geboren in Tunesië, opgegroeid in Marseille en Rome, en gevlucht naar New York, keert de joodse industrieel in 1945 terug naar Frankrijk en start met verzamelen. Hij had een grote voorliefde voor figuratief werk en had een neus voor kwaliteit.

Oscar Ghez gold als een gedreven en fanatiek verzamelaar en was met name geïnteresseerd in de vele joodse kunstenaars en handelaren die de kunstscène van Parijs gestalte gaven. Met bijna zevenduizend stukken geldt de verzameling van de Zwitser Oscar Ghez tot de grootste ter wereld. De collectie onderscheidt zich niet alleen door de enorme omvang, maar bevat tegelijkertijd sleutelwerken van uiteenlopende kunstenaar als Gustave Caillebotte, Tamara de Lempicka, Edouard Vuillard en Foujita.

Parijse topstukken uit de collectie Ghez

De tentoonstelling legt dwarsverbanden op basis van lijn, kleur en decoratie, elementen die opeenvolgende generaties kunstenaars fascineerden. Zo hangt werk van Gauguin naast Picabia, en van Renoir naast Foujita. Zeer bijzonder is een serie bronzen beelden van de fauvist André Derain, die uit zeventig stukken bestaat en hier integraal getoond wordt. Parijs was in de eerste helft van de twintigste eeuw het epicentrum van de internationale kunstwereld waar alle grote kunstenaars verbleven. Niet alleen Europeanen, ook Japanners en Amerikanen wisten de lichtstad te vinden en waren toonaangevend binnen de avant-gardistische kunststromingen. De privé-collectie Oscar Ghez volgt de ontwikkelingen van de moderne kunst op de voet: het impressionisme, neo-impressionisme, post-impressionisme, School van Pont-Aven, fauvisme, kubisme, Ecole de Paris en surrealisme zijn vertegenwoordigd.

foto_292_3.jpg