Sem Presser
Cannes

19 januari 2002 – 24 maart 2002 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
5
De fotograaf Sem Presser (1917-1986) is een van de bekendste naoorlogse persfotografen van Nederland. Zijn roem werd onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog gevestigd door een unieke, want heimelijk gemaakte, opname van de formele capitulatie van de Duitsers in Hotel De Wereld in Wageningen.

Zijn grote voorbeeld Henri Cartier-Bresson indachtig, was Presser elk uur van de dag uit op "het beslissende moment", of hij dit nu op de Ten Catemarkt in Amsterdam, in de straten van Saigon of op de stranden van de Riviera tegenkwam.

De sterren van Cannes in de jaren vijftig en zestig

Hoewel Presser voornamelijk wordt gewaardeerd om zijn sociale fotografie, om de verbijzondering van gewone mensen in hun alledaagse bestaan, telt zijn immense oeuvre (ca. 300.000 negatieven) tevens honderden opnames van internationale beroemdheden uit de jaren vijftig en zestig. Veel van deze foto's maakte hij in Zuid-Frankrijk, waar hij in die tijd een huis had. Elk jaar trok hij naar het filmfestival van Cannes om met z'n camera een glimp op te vangen van fonkelende sterren als Gina Lollobrigida en Sophia Loren. In de tentoonstelling in de Kunsthal Rotterdam wordt voor het eerst een uitgebreide selectie getoond van deze "Cannes-foto's" door Sem Presser.

De tentoonstelling vindt plaats in het Off-Cinema programma van het Filmfestival Rotterdam 2002.